Με την «εξωτική» διαμάχη Σκοπίων και Αθήνας, που κράτησε ένα τέταρτο του αιώνα και «έχει δηλητηριάσει ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων» ασχολείται σήμερα ο Τύπος στο Βέλγιο.
Η εφημερίδα Le Soir, σε δημοσίευμα με τίτλο «”Μακεδονία: Μετά το έπος της ονομασίας, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ στο στόχαστρο», αναφέρει πως η διαμάχη βαδίζει προς την επίλυσή της και πως όλα τα προγνωστικά συγκλίνουν στο γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός της Αριστεράς, Αλέξης Τσίπρας, αρχιτέκτονας της συμφωνίας που επιτέλους επετεύχθη τον Ιούνιο, με τον ομόλογό του Zόραν Ζαεφ, θα καταφέρει την επικύρωσή της σήμερα από την πλειοψηφία των Ελλήνων βουλευτών.
Το δημοσίευμα, που αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ, συνεχίζει περιγράφοντας πως η χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβίας είχε προσωρινά αναγνωριστεί με το βάρβαρο όνομα πΓΔΜ, ενώ η Αθήνα, μέχρι τη συμφωνία του καλοκαιριού, επέμενε στην άρνησή της να μοιραστεί με τη γείτονα την ονομασία Μακεδονία, η οποία χρησιμοποιείται επίσης από μία μεγάλη βόρεια επαρχία της. Η συμφωνία, συνεχίζει ο αρθρογράφος, αναμένεται να επικυρωθεί στην Αθήνα, παρά την αντίθεση κυρίως των συντηρητικών της Νέας Δημοκρατίας, μέσα σε ένα επιδεινωμένο εθνικιστικό προεκλογικό πλαίσιο. Μία αντίθεση, την οποία υποστηρίζει (στα ελληνικά ΜΜΕ) και ο Ευρωπαίος επίτροπος και πρώην Έλληνας υπουργός (της ΝΔ), Δημήτρης Αβραμόπουλος, υποστηρίζει η εφημερίδα, χαρακτηρίζοντας απίστευτη αυτήν τη στάση του και σε πλήρη αντίφαση με την ομοφωνία του Κολεγίου των Επιτρόπων υπέρ της συμφωνίας. Τονίζει, δε, ότι ενώ ο κ. Αβραμόπουλος περιγράφει τη συμφωνία ως προβληματική, η Επιτροπή είχε σπεύσει να συγχαρεί θερμά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων, διά στόματος του επιτρόπου Χαν και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Μογκερίνι, οι οποίοι είχαν υπογραμμίσει ότι η εν λόγω συμφωνία αποτελεί παράδειγμα συμφιλίωσης τόσο για την περιοχή όσο και για την Ευρώπη συνολικά, καθώς και ότι το τέλος του έπους της ονομασίας θέτει με αποφασιστικό τρόπο τη χώρα στον δρόμο της ΕΕ.
Το κείμενο εστιάζει και στο θέμα της ένταξης της πΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, η οποία προσέκρουε μέχρι τώρα, όπως αναφέρεται, στο ελληνικό βέτο, εξηγώντας ότι τον Ιούνιο τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα τοποθετηθούν πάνω στο ζήτημα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Μία διαδικασία που προβλέπεται μακρά, σε αντίθεση με την προσχώρηση στο ΝΑΤΟ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2020.
Εξάλλου, άλλο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού RTBF, υπό τον τίτλο «Θα αλλάξει ονομασία η “Μακεδονία”; Το ελληνικό Κοινοβούλιο ψηφίζει αυτήν την Παρασκευή» σημειώνει ότι οι Έλληνες βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν σήμερα για τη νέα ονομασία της “Μακεδονίας”, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για μία ιστορική απόφαση. Η χθεσινή μέρα σημαδεύτηκε από τη διαδήλωση μπροστά από τη Βουλή εκατοντάδων οπαδών του «όχι», οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να πολεμήσουν μέχρι τέλους, συνεχίζει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι η συζήτηση στο Κοινοβούλιο ήταν θυελλώδης, αφού αφορά ένα θέμα που διχάζει την ελληνική πολιτική τάξη και την κοινή γνώμη.