Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, Παναγιώτης Μπεχράκης, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Ο αναπληρωτής καθηγητής Φυσιολογίας της Αναπνοής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ έκανε λόγο για αδιαφορία της Πολιτείας και αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών να εφαρμόσουν τα μέτρα.
Παράλληλα ο κ. Μπεχράκης ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός απέναντι στον πρώην υπουργό υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος όπως είπε δεν είχε δεχθεί ούτε μία φορά να συναντηθεί με τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος.
Παράλληλα μίλησε για κάμψη των μέτρων μετά τη δυναμική αρχή που έγινε με τον κ. Αβραμόπουλο και συνεχίστηκε με την κ. Ξενογιαννακοπούλου.
«Επιδείχθηκε πρωτοφανής αδιαφορία για την εφαρμογή ενός νόμου που είναι επιθυμητός από τα 2/3 των Ελλήνων. Μία σαφής έλλειψη πολιτικής βούλησης για στοιχειώδη σύγκρουση με τα μεγάλα διεθνή συμφέροντα του καπνεμπορίου καλύφθηκε με τον μανδύα της οικονομικής κρίσης. Οι οικονομικές δυσκολίες όμως του κάθε ελληνικού σπιτιού, μόνο με το κάπνισμα δεν αντιμετωπίζονται. Καμία κρίση δεν ξεπερνιέται με ναρκωτικά» υπογράμμισε.
Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία πανελλαδικής έρευνας που παρουσίασε ο κ. Μπεχράκης, ενθαρρυντικό είναι το αποτέλεσμα, ότι η πορεία της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι πτωτική με το 59,7% των καπνιστών να θέλουν να κόψουν το κάπνισμα. Ωστόσο το 76,8% θεωρεί ότι η Πολιτεία δεν έχει κάνει αρκετά για την πρόληψη του καπνίσματος στους νέους και το 74,6% θεωρεί ότι η πολιτεία δεν έχει κάνει αρκετά για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους.
Ο κ. Μπεχράκης είπε, ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αδυνατούν να κάνουν τη δουλειά τους, καθώς, ενώ πραγματοποιήθηκαν τον προηγούμενο χρόνο 94.140, έλεγχοι σε όλη τη χώρα, επεβλήθησαν μόλις 2.842 πρόστιμα, εκ των οποίων, μάλιστα, εισπράχθηκαν λιγότερα από τα μισά.
Η τηλεφωνική γραμμή 1142 του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) είχε δεχθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2012 περισσότερες από 60.500 καταγγελίες για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου, εκ των οποίων το 42,5% αφορούσε την περιοχή ευθύνης της περιφέρειας Αττικής.
Αλλαγές στη νομοθεσία για το κάπνισμα προανήγγειλε η γενική γραμματέας Δημοσίας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου , σημειώνοντας, ότι το υπουργείο αναλαμβάνει την πρωτοβουλία επεξεργασίας ενός νέου θεσμικού πλαισίου σε ό,τι αφορά στους κανόνες, τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς για τη λιανική διάθεση των προϊόντων καπνού. σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία: Εμπορίου, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εθνικής Άμυνας και Οικονομίας.