Άσκηση αυτογνωσίας και πεδίο προβληματισμού για την ταυτότητα και το μέλλον της πόλης, φιλοδοξεί να αποτελέσει το διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Θεσσαλονίκη: μία πόλη σε μετάβαση, 1912-2012», που ξεκίνησε τις εργασίες του στο Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με τις ομιλίες του καθηγητή του πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Μαρκ Μαζάουερ και του επίτιμου καθηγητή του πανεπιστημίου Αθηνών, ακαδημαϊκού, Κωνσταντίνου Σβολόπολου
Το συνέδριο που εντάσσεται στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων ελεύθερου βίου της πόλης διοργανώνουν ο δήμος Θεσσαλονίκης και ο φορέας «Θεσσαλονίκη 2012».
Ο κ. Σβολόπουλος επισήμανε στην εισήγηση του ότι το 1916, οπότε και έγινε η πρώτη επίσημη καταγραφή από το ελληνικό κράτος, οι Έλληνες ήταν η πλειοψηφία στον πληθυσμό, τόσο στην πόλη όσο και στον νομό της Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, στον νομό, που περιλάμβανε τη Βέροια, την Κατερίνη, τα Γιαννιτσά, την Έδεσσα, το Κιλκίς, τη Χαλκιδική και τις μονές του Αγίου Όρους, καταγράφηκαν 550.221 κάτοικοι, από τους οποίους το 51,59% ήταν Έλληνες, το 22% Μουσουλμάνοι, το 11,14% Εβραίοι και το 5,7% Σλαβόφωνοι. Αλλά και στην πόλη της Θεσσαλονίκης οι Έλληνες ήταν 68.205, οι Εβραίοι 61.400, οι Μουσουλμάνοι 30.000 και οι 1.800 Βούλγαροι.
Επιπλέον οι Έλληνες ασχολούνται με το εμπόριο και αυτό τους προσδίδει πλούτο και ισχύ. Όπως επισήμανε ο κ. Σβολόπουλος οι Εβραίοι κατέχουν σημαντική θέση στο εμπόριο, ωστόσο υπολείπονται των Ελλήνων στις πνευματικές ενασχολήσεις.
Τόνισε, δε, ότι οι Έλληνες συνεισέφεραν στην προοπτική της απελευθέρωσης από την δεσποτεία και της επικράτησης των φιλελεύθερων προτύπων.
Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος υπογράμμισε ότι το συνέδριο θα δώσει την ευκαιρία στη πόλη να κάνει τη συζήτηση που χρειάζεται, αλλά και της αξίζει για το πρόσφατο παρελθόν και το ορατό μέλλον της.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, Δημήτρης Καιρίδης και ο συντονιστής της επιστημονικής επιτροπής, Βασίλης Γούναρης.