Αμερικανός φωτογράφος Robert A. McCabe, μέσα από μία «διπολική» εστίαση του φακού του, αποτυπώνει εικόνες που αποδίδουν την έννοια της αλλαγής και της μεταμόρφωσης, της ροπής δηλαδή που κυριαρχεί και στις δύο χώρες – Ελλάδα και Κίνα – τα τελευταία πενήντα χρόνια, στην έκθεση με τίτλο «Ελλάδα – Κίνα: Λαοί αρχαίοι, κόσμοι που αλλάζουν».

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας από 27 Οκτωβρίου 2012 έως 12 Μαΐου 2013.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η Δέσποινα Ζερνιώτη, Διευθύντρια του Μουσείου.

Παρ’ όλη την απόσταση που τις χωρίζει, οι δύο χώρες αποτελούν ζεύγος κατά ενδιαφέροντα τρόπο καθώς οι δύο αυτοί λαοί έχουν συνεισφέρει στις ίδιες τις βάσεις του παγκόσμιου πολιτισμού περισσότερα από οποιαδήποτε άλλα δέκα έθνη μαζί. Τα τελευταία πενήντα χρόνια σημειώθηκαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κίνα ραγδαίες και δραματικές αλλαγές.

Την αίσθηση αυτών των αλλαγών προσπαθεί να συλλάβει με εικόνες ο Robert A. McCabe. Μερικές είναι καθαρά ντοκουμέντα άλλες πάλι αναδεικνύουν την ποίηση, την βαθύτερη ουσία και την σύνθεση του αντικειμένου τους και του γενικότερου θέματος.

Στην περίπτωση της Κίνας, ο καλλιτέχνης δείχνει τις αλλαγές εν τω γίγνεσθαι, με το παλαιό και το νέο δίπλα δίπλα. Στην περίπτωση της Ελλάδας επέλεξε φωτογραφίες που δείχνουν το πώς ήταν αυτή η χώρα μέχρι προσφάτως, όταν πολλές περιοχές δεν είχαν ακόμη λυγίσει από το βάρος του μαζικού τουρισμού, του εκσυγχρονισμού των μεταφορών και των υποδομών.

«Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εμφανίζεται η αντίφαση ότι η Άπω Ανατολή τιμάται από το εξαιρετικό Μουσείο Ασιατικής Τέχνης στην Κέρκυρα, στο νησί δηλαδή με τις πιο δυτικο-ευρωπαϊκές παραδόσεις και συγχρόνως το δυτικότερο απ’ όλα τα νησιά της Ελλάδος, το οποίο όμως ταυτοχρόνως έχει και ισχυρούς ομηρικούς συνειρμούς, έχει σα να λέμε ρίζες στην ίδια την ελληνική πολιτιστική παράδοση. Παράδοξο αυτό, που ίσως δεν είναι άνευ σημασίας» επισημαίνει ο ίδιος ο Robert A. McCabe.

Για τον Robert A. McCabe, έναν Αμερικανό τότε φοιτητή του Πρίνστον, η «φωτογραφική του ανακάλυψη» της Ευρώπης ταυτίζεται με την ανακάλυψη της Ελλάδας το 1954.

Η «φιλία» του με την Ελλάδα έχει καταλάβει σημαντικό μέρος της δημιουργίας του και φωτογραφίες του από αυτή έχουν εκτεθεί σε πολλές πόλεις του κόσμου, από το Art Association στο Jackson Hole του Wyoming και το Queen Sofia Spanish Institute στη Νέα Υόρκη, μέχρι το Κέντρο Ελληνισμού στο Λονδίνο, στο Παρίσι και την Ελλάδα.

Ο Robert McCabe έχει εκδώσει επτά βιβλία εμπνευσμένα από την Ελλάδα, την Κούβα, την Ανταρκτική αλλά και το Ramble in Central Park της Νέας Υόρκης, το οποίο μάλιστα κέρδισε το Χρυσό Μετάλλιο ως βιβλίο της χρονιάς, στην Κατηγορία Φύση από το περιοδικό ForeWord.

Χορηγός της έκθεσης είναι η αεροπορική εταιρία AEGEAN.