Μπορεί η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης να αρχίζει στις 15 Οκτωβρίου, όμως, το υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει πάρει ακόμα καμία απόφαση για την τελική τιμή πώλησης του καυσίμου. Αποτέλεσμα; Η κατάσταση στην αγορά παραμένει εξαιρετικά ρευστή με τον κόσμο από τη μία να αγωνιά και να φοβάται ότι θα περάσει έναν παγωμένο χειμώνα και τους πρατηριούχους από την άλλη να μην μπορούν να κάνουν κανένα προγραμματισμό στις επιχειρήσεις τους.

Τα μέχρι τώρα μηνύματα, όπως αναφέρει το prismanews.gr, δεν αφήνουν καμία πλευρά να αισιοδοξεί. Οι μεν πρατηριούχοι περιμένουν μία πτώση στην κατανάλωση της τάξης του 50-60% ενώ οι καταναλωτές αναζητούν τρόπους θέρμανσης ξεχνώντας ότι … υπάρχει πετρέλαιο!

Ο πρόεδρος των βενζινοπωλών του νομού Ηρακλείου, Λυκούργος Σαμόλης, περιέγραψε στο prismanews.gr την κατάσταση στην αγορά. «Περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσει το υπουργείο για να ενημερώσουμε τους καταναλωτές μας. Όλα θα εξαρτηθούν από την εξίσωση του φόρου με το πετρέλαιο κίνησης. Αν η εξίσωση φτάσει το 80% ή αν αγγίξει το 100%. Στη μία περίπτωση η τιμή θα κινηθεί από το 1,30-1,40 ευρώ το λίτρο, στην άλλη περίπτωση θα ξεπεράσει το 1,60 η αρχική. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε να πούμε ακόμα τίποτα».

Σύμφωνα με τον κ. Σαμόλη φέτος αναμένεται μια τρομερή πτώση στην κατανάλωση της τάξης του 50%-60% σε σχέση με τα περυσινά δεδομένα. Οι βενζινοπώλες ζητούν από το υπουργείο Ανάπτυξης «να μείνει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα περυσινά επίπεδα προκειμένου να έχει πρόσβαση στο κοινωνικό αυτό αγαθό όλος ο κόσμος. Το θέμα είναι κοινωνικό, δεν είναι στεγνά οικονομικό. Βέβαια, με το ίδιο σκεπτικό τον περασμένο Απρίλιο είχαμε ζητήσει μία μικρή παράταση έτσι ώστε να μπορέσει να προμηθευτεί ο κόσμος πετρέλαιο θέρμανσης με την τιμή αυτή αλλά δε δέχτηκαν. Οπότε δεν είμαστε και πολύ αισιόδοξοι για την φετινή μας πρόταση», τόνισε ο κ. Σαμόλης.

Βερεσέ

Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται ότι τα τεφτέρια δεν αποκλείεται να κάνουν και πάλι την εμφάνιση τους αφού το βερεσέ επανακάμπτει. Πάντως, ο πρόεδρος των βενζινοπωλών διευκρίνισε ότι «το βερεσέ είναι ένα κομμάτι που το ζούμε, μας ζητάνε. Ωστόσο, στις μέρες μας είναι δύσκολο για τον πρατηριούχο να δώσει ακόμα και 10 ευρώ… Αδυνατούμε να ανταπεξέλθουμε διότι τα καύσιμα είναι πάρα πολύ ακριβά.

Έτσι δεν μπορούμε να γυρίσουμε στο τεφτέρι. Εμείς είμαστε εισπράκτορες του κράτους, το 56% των χρημάτων μας είναι φόροι που αποδίδουμε, κουβαλάμε χρήματα στο κράτος, δεν είναι δικά μας, πώς να δώσουμε βερεσέ; Δεν ξέρω τι θα κάνουν οι συνάδελφοι και αν θα δώσουν επί πιστώσει αλλά η θέση μας είναι δύσκολη όπως και των καταναλωτών».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, ο κλάδος των πρατηριούχων μετρά μέχρι σήμερα 2.000 λουκέτα και αναμένονται ακόμη 2.000 ενώ οι άνεργοι του κλάδου ξεπερνούν τους 5.000. «Ο τζίρος έχει μειωθεί σημαντικά, τα έξοδα είναι τα ίδια και μεγαλύτερα. Το κάθε ένα πρατήριο δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί», κατέληξε ο κ. Σαμόλης.