Ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής και ολοκληρώνεται σήμερα στη Λάρισα το Διεθνές συνέδριο για τον Πηνειό ποταμό με θέμα: «Πηνειός Ποταμός – Πηγή Ζωής και Ανάπτυξης στη Θεσσαλία» το οποίο διοργανώνεται από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων της Θεσσαλίας (ΠΕΔ Θεσσαλίας) υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Θεσσαλίας.
Σκοπός του συνεδρίου είναι να μελετηθούν οι παράγοντες που καθιστούν αξιοποιήσιμο τον Πηνειό για την ανάπτυξη των πόλεων που διασχίζει το ποτάμι, αλλά και να διερευνηθούν μέτρα που αφορούν τη διαχείριση του νερού και την προστασία του περιβάλλοντος.
«Ο Πηνειός αποτελεί μια τράπεζα πόρων, φύσης, ιστορίας, πολιτισμού» είπε η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη κατά τον χαιρετισμό της στο συνέδριο, ενώ αναφέρθηκε στη ρύπανση στον Πηνειό ποταμό. Η υφυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να υπάρξει συνολική αντιμετώπιση της κατάστασης και πρόσθεσε πως αναμένει τα συμπεράσματα των επιστημόνων και τις προτάσεις διαχείρισης και αντιμετώπισης των προβλημάτων.
Σε δήλωση του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Μουζακίου Γιώργος Κωτσός μιλώντας για την διοργάνωση του διεθνούς συνεδρίου, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι στόχος του συνεδρίου είναι τα συμπεράσματα να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τόσο από την κεντρική διοίκηση όσο και από την αυτοδιοίκηση «ώστε να έχουμε ένα συνολικό σχέδιο ανάπτυξης της περιφέρειας Θεσσαλίας».
Η πρόεδρος του συνεδρίου και γραμματέας της ΠΕΔ Θεσσαλίας Ρένα Καραλαριώτου εξέφρασε την ικανοποίηση της από την συμμετοχή του κόσμου στο συνέδριο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα συμπεράσματα θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν από όλους τους φορείς για να υπάρξει ανάπτυξη της περιοχής. «Το συνέδριο έγινε για να αναδείξουμε την σχέση του Πηνειού ποταμού με το υδάτινο σύστημα, με το περιβάλλον και την ανάπτυξη στη Θεσσαλία. Ιδιαίτερα για την Λάρισα ο Πηνειός ποταμός θα μπορέσει να αποτελέσει το μέλλον της πόλης. Είμαστε υποχρεωμένοι να γυρίσουμε την πόλη προς το ποτάμι και να το εντάξουμε στον αστικό ιστό της Λάρισας» σημείωσε.
«Ας αρχίσουμε να δουλεύουμε» είπε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στο άνοιγμα της ομιλίας του ενώ αναφέρθηκε στα αντιπλημμυρικά έργα σε όλη τη Θεσσαλία, στα έργα διαχείρισης του νερού, των υγρών αποβλήτων, αλλά και στο έργο της ανασύστασης της Λίμνης Κάρλα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης είπε ότι η δημοτική έχει ήδη καταθέσει πρόταση στο πρόγραμμα leader για αξιοποίηση της παρόχθιας ζώνης του Πηνειού, ενώ σημείωσε ότι αυτό που μπορεί να γίνει στα πλαίσια της αξιοποίησης του ποταμού «είναι η εσωτερική κοίτη του ποταμού να μετατραπεί σε μεγάλο γραμμικό πάρκο που θα αλλάξει την ποιότητα της ζωής των κατοίκων».
Τέλος ο δήμαρχος κατέθεσε τον προβληματισμό του για το αν τα ελληνικά ποτάμια μπορούν γίνουν, όπως είπε, πραγματικά ευρωπαϊκά.
«Η άποψή μου είναι όχι. Γιατί η ηπειρωτική Ελλάδα απέχει 50 χιλιόμετρα περίπου από τις ακτές της θάλασσας σε μεγάλο ποσοστό. Οι θαλάσσιες οδοί ήταν αυτές που αναπτύχθηκαν και τα παράλια της χώρας μας προσέδωσαν στο κάτοικο αυτό που αναζητούσε, δηλαδή τη διαφυγή των κατοίκων από το αστικό περιβάλλον. Συνεπώς οι πόλεις μας γύρισαν τις πλάτες τις στα ποτάμια για άλλους λόγους, όχι επειδή το αμέλησαν», έκρινε ο δήμαρχος Λαρισαίων.