Ένα σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων σχεδιάζει να θέσει σε πιλοτική εφαρμογή ο δήμος Θεσσαλονίκης σε μια προσπάθεια να γίνει η εικόνα της πόλης καλύτερη.
Πρόκειται για το σύστημα πλάγιας φόρτωσης, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα να γίνεται η αποκομιδή μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα με αυτοματοποιημένες διαδικασίες.
Όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, το σύστημα θα εφαρμόζεται από οχήματα που διαθέτουν αυτόματο ανυψωτικό μηχανισμό, μεγάλη χωρητικότητα και δυνατότητα συλλογής μεγαλύτερου αριθμού κάδων ανά δρομολόγιο.
«Οι κάδοι που θα χρησιμοποιούνται θα είναι τριπλάσιοι από τους κανονικούς. Η αποκομιδή θα γίνεται πλαγίως και δεν θα χρειάζεται προσωπικό πίσω από το απορριμματοφόρο καθώς το όχημα θα παίρνει τηλεσκοπικά τον κάδο. Έτσι, το προσωπικό της καθαριότητας θα χρησιμοποιηθεί σε άλλες εργασίες», δήλωσε ο κ.Παππάς.
Σε πρώτη φάση σχεδιάζεται η μίσθωση τριών απορριμματοφόρων και εκατό κάδων, που θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία της πόλης. Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος θα διαρκέσει ένα τρίμηνο για την απομάκρυνση περίπου 80 τόνων σκουπιδιών ημερησίως.
Στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα συζητηθεί το θέμα της προκήρυξης διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού, ώστε να μισθωθούν τα απορριμματοφόρα και οι κάδοι.
Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο κ.Παππάς το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ενέκρινε τον διαγωνισμό για την επισκευή των 71 απορριμματοφόρων, που είχε κατακυρωθεί σε ιδιωτικό συνεργείο, και ο δήμος εξετάζει το ενδεχόμενο ένστασης, καθώς η απόφαση δυσχεραίνει την επιχείρηση της αποκομιδής των σκουπιδιών.
Αυτή τη στιγμή, σε καθημερινή βάση, στο δρόμο για τη συλλογή των απορριμμάτων βγαίνουν 17 με 18 οχήματα, αριθμός που δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες της πόλης.