Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει περιστατικά ξυλοδαρμών προσωπικού στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης και Πολύγυρου Χαλκιδικής, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «εγκληματική αδιαφορία» και υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν μέτρα προστασίας των εργαζόμενων από την επιθετικότητα και τη παραβατικότητα των επισκεπτών και των ασθενών.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, τα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου (6/10) στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Ιπποκρατείου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ένας άντρας από ομάδα συνοδών αλλοδαπών ασθενών γρονθοκόπησε άγρια νοσηλευτή. Το γεγονός επιβεβαίωσε η διοικήτρια του νοσοκομείου Βασιλική Παπαχριστοδούλου, αναφέροντας ότι ο νοσηλευτής δέχτηκε επίθεση από έναν εκ των συνοδών αλλοδαπού ασθενή όταν του ζήτησε να απομακρυνθεί από τον χώρο. Παράλληλα, επεσήμανε, ότι εκείνη την ώρα υπήρχε προσωπικό φύλαξης στο νοσοκομείο, ότι κλήθηκε η αστυνομία, αλλά ο δράστης στο μεταξύ είχε τραπεί σε φυγή.
Εξάλλου, στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, σύμφωνα πάντα με όσα καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, μία νοσηλεύτρια γρονθοκοπήθηκε στα εξωτερικά ιατρεία, αποχωρώντας με σπασμένη οδοντοστοιχία, ενώ η διευθύντρια της Ψυχιατρικής Κλινικής δέχθηκε σφοδρή επίθεση από περιφερόμενο άτομο στο νοσοκομείο. Η διοικήτρια του νοσοκομείου, Λαμπρινή Στεφανίδου, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η επίθεση κατά της διευθύντριας της Ψυχιατρικής Κλινικής συνέβη στις 3 Σεπτεμβρίου σε ημέρα εφημερίας, όταν η ίδια ζήτησε από άγνωστο που είχε μπει στον χώρο να αποχωρήσει. Όσον αφορά το θέμα της φύλαξης του Νοσοκομείου είπε ότι υπάρχει μέριμνα από την ημέρα που η ίδια ανέλαβε τη διοίκηση και ότι η φύλαξη έχει ανατεθεί για ένα μήνα σε ιδιωτική εταιρεία, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, η διαδικασία πρόσληψης λοιπού επικουρικού προσωπικού στο οποίο θα περιλαμβάνεται και προσωπικό φύλαξης ασφαλείας.
«Δεν υπάρχουν κονδύλια στους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων να αυξήσουν το προσωπικό φύλαξης (συμβάσεις εργασίας). Αν είναι δυνατόν να μη μπορεί κανείς να σταματήσει να εισέρχονται στα ΤΕΠ Νοσοκομείου με έναν ασθενή ολόκληρες ομάδες που βγάζουν την επιθετικότητα, την εγκληματικότητα στους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Ένας γιατρός σε κάθε ιατρείο πώς θα εξετάζει ταυτόχρονα δεκάδες ασθενείς που περιμένουν αφού δεν υπάρχει καν διαλογή για το ποιο περιστατικό προηγείται;» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει ότι «η αγανάκτηση ενός ασθενή που πονάει και δεν υπάρχει γιατρός ή διαγνωστικά μηχανήματα στο εφημερεύον νοσοκομείο είναι δικαιολογημένη. Δεν του φταίει όμως σε τίποτα ο μοναδικός γιατρός ή η νοσηλεύτρια που κάνει ότι μπορεί να τον εξυπηρετήσει».
Παράλληλα, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι πέφτουν σοβάδες στο νοσοκομείο Κιλκίς και ότι στις 5 Οκτωβρίου στις 13.45 τραυματίστηκε ελαφρά ασκούμενη βοηθός Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ το περιστατικό συνέβη στην είσοδο της Α΄ πτέρυγας (κατασκευής του 1937) όπου κατέρρευσε ο σοβάς της οροφής. Εξάλλου, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι και πέρσι στην ίδια πτέρυγα έπεσε μεγάλο κομμάτι σοβά σε θάλαμο κλινικής και ότι στους κοιτώνες των γιατρών υπάρχει εκτεταμένη αποκόλληση και πτώση σοβάδων.