Για τους περισσότερους τα ΚΤΕΛ στον Κηφισό αποτελούν μία πύλη εξόδου από την πρωτεύουσα. Για κάποιους άλλους αποτελούν την είσοδό τους σε αυτήν. Όμως, για μία μικρή μερίδα πολιτών είναι το καθημερινό «στέκι» τους για να μαζέψουν χρήματα.

Η παραμονή των πολιτών που τα χρησιμοποιούν για να φθάσουν στον προορισμό τους διαρκεί λίγα λεπτά. Μέχρι δηλαδή να φορτώσει ή να ξεφορτώσει ο οδηγός τις αποσκευές τους.

Ελάχιστοι από εκείνους που έχουν περάσει από τον Κηφισό, θυμούνται έναν διαφορετικό κόσμο ή καλύτερα μία μικρή «αόρατη κοινωνία» ανθρώπων που ζουν στα ΚΤΕΛ και αγωνίζονται για την επιβίωση.

Οδηγοί ταξί, αχθοφόροι, υπάλληλοι του σταθμού, επαίτες, έμποροι αλλά και παράνομοι μικροπωλητές… Οι άνθρωποι αυτοί βασίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στην κίνηση που θα έχει ο σταθμός.

Αυτοκινητιστές περιμένουν την ώρα που τα λεωφορεία θα φτάσουν και θα αποβιβάσουν κόσμο. Στέκονται στα σημεία στα οποία παρκάρουν οι οδηγοί των ΚΤΕΛ προσπαθώντας να βρουν πελάτες.

«Ταξί; Ταξί;», ρωτούν τους επιβάτες οι οποίοι κάποιες φορές ανταπαντούν ζητώντας να μάθουν την τιμή της κούρσας εάν ο προορισμός τους είναι κάποιο μακρινό σημείο όπως για παράδειγμα το αεροδρόμιο.

Οι εικόνες με τους επιβάτες να μπαίνουν στα ταξί χωρίς να ενδιαφέρονται για το τι θα δείξει το ταξίμετρο, ανήκουν στο παρελθόν. Σήμερα, η δουλειά των αυτοκινητιστών, όπως λένε, έχει μειωθεί αρκετά και κίνηση υπάρχει μόνο όταν ο κόσμος επιστρέφει τη νύχτα στον Κηφισό.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους αχθοφόρους που με τα μεταλλικά καροτσάκια τους ρωτούν τους πελάτες εάν χρειάζονται βοήθεια για τη μεταφορά των αποσκευών τους. Οι άνθρωποι αυτοί τα φέρνουν δύσκολα βόλτα αφού οι περισσότεροι προτιμούν να τους βοηθήσει κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο παρά να πληρώσουν λίγα ευρώ.

Οι φωτογραφίες με τα άδεια καρότσια αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν αρκετή δουλειά

Όπως αναφέρουν στο newsbeast.gr, δεν υπάρχει συγκεκριμένο ποσό για τη μεταφορά. «Ό,τι έχει ευχαρίστηση ο πελάτης», λένε, με ότι αυτό συνεπάγεται. Από 0,20 ευρώ μέχρι το πόσο βαθιά θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη ο πελάτης.

Κατά διαστήματα περνούν μικροπωλητές που προσπαθούν να πουλήσουν την πραμάτεια τους. Βεντάλιες, χαρτομάντιλα, φορητούς ανεμιστήρες, «μαϊμού» γυαλιά ηλίου, τσάντες ακόμη και αγορά κοσμημάτων.

Ψάχνουν να βρουν που μπορούν να πουλήσουν κοσμήματα

Πλανόδιοι πωλητές διαφόρων προϊόντων

Κάπου εκεί, βρίσκονται και οι επαίτες όλων των ηλικιών…

Φυσικά, υπάρχουν και οι επιτήδειοι που καραδοκούν για να αρπάξουν τσάντες και πορτοφόλια. Εκμεταλλεύονται την κίνηση (όποτε υπάρχει) για να κλέψουν από τους πολίτες ό,τι καταφέρουν. Δεν είναι τυχαίες μάλιστα οι προειδοποιήσεις προς το επιβατικό κοινό αλλά και οι επισκέψεις της Αστυνομίας εκεί.

Υπάρχουν και οι υπάλληλοι των ΚΤΕΛ. Άνθρωποι που εργάζονται σε διάφορα τμήματα των υπεραστικών γραμμών και προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες. Όπως προσπαθούν και οι οδηγοί των λεωφορείων που κάνουν τα πάντα για να είναι καλό το ταξίδι των επιβατών.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που για τους περισσότερους από εμάς που θα επισκεφθούμε τον σταθμό των ΚΤΕΛ, ολόκληρη αυτή η μικρή κοινωνία δεν… υπάρχει, αφού δρα κυρίως στο παρασκήνιο χωρίς σχεδόν ποτέ να γίνεται ουσιαστικά αντιληπτή.

Εξάλλου ο μικρόκοσμος των ΚΤΕΛ Κηφισού δεν αποτελεί παρά… σκιές στις αναμνήσεις του ταξιδιού μας. Και οι… σκιές δεν μιλάνε…