Υπομονή ακόμη και μέχρι τα τέλη του… 2013 χρειάζεται να κάνουν οι ασθενείς για να εξεταστούν σε κάποιο εξωτερικό ιατρείο νοσοκομείου της Βόρειας Ελλάδας. Ο χρόνος αναμονής «πήρε την ανηφόρα» και μαζί του και η ταλαιπωρία των πολιτών. Στη χειρότερη θέση βρίσκονται οι γυναίκες που θέλουν να κάνουν μαστογραφία στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Για να κλείσουν ραντεβού στο τακτικό ιατρείο, πρέπει να περιμένουν 470 μέρες, δηλαδή 15,5 μήνες ή αλλιώς ώς τα μέσα του Νοεμβρίου του 2013!
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας aggelioforos.gr o χρόνος αναμονής έχει αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς στα δημόσια νοσοκομεία στρέφονται όλο και περισσότεροι πολίτες οι οποίοι δεν είναι σε θέση να πληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα για να εξυπηρετηθούν πιο γρήγορα. Την ώρα που η προσέλευση μεγαλώνει κατά 30%-40%, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των γιατρών, το προσωπικό αλλά και οι υποδομές των νοσηλευτικών μονάδων δεν ενισχύονται για να ανταποκριθούν στις ανάγκες.
Αυτό έχει ως συνέπεια να εκτοξεύεται στα ύψη ο χρόνος αναμονής για μια τακτική εξέταση, γεγονός που αποτελεί ντροπή για το εθνικό σύστημα υγείας, καθώς βάζει σε απίστευτη ταλαιπωρία χιλιάδες πολίτες. Πολλοί από αυτούς μάλιστα επιλέγουν το δημόσιο νοσοκομείο επειδή το εμπιστεύονται και όχι μόνο για λόγους οικονομίας, όμως αυτό που εισπράττουν είναι… συστάσεις για υπομονή, εφόσον βέβαια καταφέρουν να κλείσουν το πολυπόθητο ραντεβού.
Ρεκόρ «στο περίμενε»
Στις πρώτες θέσεις των αρνητικών ρεκόρ για προγραμματισμένες εξετάσεις βρίσκονται τα εξωτερικά ιατρεία όπου αντιμετωπίζονται περιστατικά οφθαλμολογικά, διαβητολογικά, ρευματολογικά, ενδοκρινολογικά και γαστρεντερολογικά. Σε αρκετά νοσοκομεία όμως οι «ουρές» αφορούν πολύ περισσότερα ιατρεία, όπως υπερτασιολογικά, γυναικολογικά, εξειδικευμένα παιδιατρικά, νευρολογικά αλλά και γονιμότητας.
Πολλές είναι και οι περιπτώσεις πολύμηνης αναμονής σε εξειδικευμένα ιατρεία που λειτουργούν μόνο σε νοσηλευτικά ιδρύματα μεγάλων πόλεων όπως της Θεσσαλονίκης και στα οποία «αναγκάζονται» να απευθύνονται και, κατά συνέπεια, να συνωστίζονται, ασθενείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, αφού αντίστοιχες υπηρεσίες δε βρίσκουν στον τόπο διαμονής τους. Η αναμονή που ξεπερνά και τον ένα χρόνο μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τον ασθενή που δεν έχει άλλη επιλογή από το να περιμένει, λένε οι γιατροί, καθώς η υγεία του μπορεί στο μεταξύ να επιδεινωθεί.
Σύμφωνα με στοιχεία της 4ης ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια) Μακεδονίας-Θράκης και της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας (25/07/2012), η μεγαλύτερη αναμονή αυτό το χρονικό διάστημα είναι 470 ημερών και καταγράφεται για μαστογραφία στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Ομως και στο «Παπαγεωργίου», για μια εξέταση νευροψυχολογίας θα πρέπει κανείς να περιμένει 212 μέρες (7 μήνες), ενώ στο ειδικό ορθοπεδικό ιατρείο οστεοπόρωσης 204, στο παιδοκαρδιολογικό 199 μέρες, στο γυναικείας γονιμότητας 192, στο ιατρείο παιδιατρικής- εφηβικής ιατρικής, όπως και στο λοιμώξεων, 189 μέρες. Ανάλογο διάστημα, 189 μέρες, θα περιμένει ένας γονιός για να εξεταστεί το παιδί του στο παιδοενδοκρινολογικό του Ιπποκρατείου αν επιχειρήσει να κλείσει ραντεβού αυτή την περίοδο, ενώ 180 μέρες είναι η αναμονή στο χειρουργείο μαστού στο Θεαγένειο.