Την ανάγκη για σαφείς και ενιαίες προτεραιότητες στην αντιπλημμυρική και αντιδιαβρωτική προστασία, οι οποίες θα προκύπτουν από τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι αναγκαίες παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το υπουργείο, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης, από την Πάτρα, πριν από την επίσκεψή του στις περιοχές της Αχαΐας που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.
Στον πρώτο του σταθμό στην πρωτεύουσα της Αχαΐας ο κ. Καλαφάτης είχε σύσκεψη με αρμόδιους τοπικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, όπου έγινε αποτύπωση της κατάστασης που δημιουργήθηκε και τέθηκαν οι βασικοί άξονες για την κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου αποκατάστασης.
Κατά τη σύσκεψη, ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη να υπάρχει σε όλα τα επίπεδα συλλογική δράση και συνεκτικός σχεδιασμός, καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «είναι απαραίτητο να αυξάνεται η απόδοση κάθε έργου μας, προκειμένου να είμαστε όσο πιο αποτελεσματικοί γίνεται στην προστασία και στην αναβάθμιση του δάσους, που αποτελεί εθνικό μας πλούτο», ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη για συνένωση δυνάμεων, συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και αξιοποίηση των εθελοντών.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο ειδικός γραμματέας Δασών του ΥΠΕΚΑ, Γεώργιος Αμοργιανιώτης, ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Τάσος Αποστολόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς, καθώς και οι προϊστάμενοι όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
Κατόπιν ο κ. Καλαφάτης διαπίστωσε επί τόπου το μέγεθος της καταστροφής στις περιοχές Άνω και Κάτω Καστριτσίου, Σελλά, Πλατανίου, Αργυρών και Δρεπάνου, οι οποίες τον περασμένο μήνα είχαν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πυρκαγιών.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, έχουν ήδη ενεργοποιηθεί τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία, οι πόροι και οι πηγές χρηματοδότησης που διαθέτει για την προστασία του δασικού πλούτου, αφού από τον τακτικό προϋπολογισμό του, από το Πράσινο Ταμείο και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έχει κατανεμηθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ.