Εγκρίθηκε, από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της διπλής ανάπλασης Βοτανικού- Λ. Αλεξάνδρας. Τη μελέτη υπερψήφισαν οι παρατάξεις με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Γ. Σγουρό («Αττική»), τον Β. Κικίλια («Αττική- Νέα Προοπτική»), τον Αθ. Πλεύρη («Αττική Οδός») και τον Γρ. Ψαριανό («Αττική Γη»).
Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο που προβλέπεται στον δήμο Αθηναίων, αλλά και για ένα θέμα που έχει απασχολήσει για χρόνια τη δημόσια διοίκηση. Ο πρώτος νόμος για τη διπλή ανάπλαση ήταν ο Ν.3481/2006. Ακολούθησαν η απόφαση 3059 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και ο Ν.3983/2011.
Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, «βασίζεται στην απόφαση του ΣτΕ» επισήμανε ο περιφερειάρχης Γ. Σγουρός «η οποία ορίζει ακριβώς, την απαίτηση για ισοζύγιο στους κοινόχρηστους χώρους».
Τελικά, η συνολική δόμηση στο Βοτανικό μειώνεται κατά 66.000 τ.μ. από αυτήν που προέβλεπε ο νόμος του 2006. Οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου στην περιοχή του Βοτανικού αυξάνονται κατά 30.000 τ.μ..
Στη Λ. Αλεξάνδρας, θα υπάρχουν 20 στρέμματα πρασίνου. Συνολικά θα υπάρξουν 178.000 τ.μ. κοινόχρηστοι χώροι αναψυχής και πρασίνου και 43.000 τ.μ., που ανήκουν σε ιδιώτη, θα γίνουν εμπορικό κέντρο. Όπως υπογράμμισε ο κ. Σγουρός, «η ιδιωτική επένδυση είναι λιγότερο από το 10% της έκτασης». Κύριος του έργου είναι ο δήμος Αθηναίων.
Στον συνολικό σχεδιασμό συμπεριλαμβάνεται η ανάπλαση των προσφυγικών, η υπογειοποίηση της Λ. Αλεξάνδρας στο ύψος του γηπέδου του Παναθηναϊκού, η επέκταση του πρασίνου προς τον λόφο Στρέφη. Έτσι, η Αθήνα αποκτά μια συνεχόμενη ζώνη πρασίνου από τον Λυκαβηττό μέχρι το γήπεδο και, στη συνέχεια, μέχρι την περιοχή των Προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας.
Στην περιοχή του Βοτανικού, ο δήμος Αθηναίων καλείται να ολοκληρώσει το οδικό δίκτυο και τα υπόλοιπα έργα υποδομής (αποχετευτικά, υδραυλικά κ.α.). «Μια υποβαθμισμένη περιοχή όπως αυτή του Βοτανικού» επισήμανε ο κ. Σγουρός «αναβαθμίζεται και καθίσταται σημαντικό αθλητικό κέντρο».