Από την οδό Φωκαίας στο δήμο Καλαμαριάς με το ζόρι χωράει να περάσει ένα αυτοκίνητο. Ο δρόμος είναι στενός δεν δέχεται μεγάλη κυκλοφορία, ούτε φυσικά υπάρχει περιθώριο να παρκάρει οποιοδήποτε όχημα.
Όλα αυτά τον καθιστούν ιδανικό τόπο να φιλοξενήσει την ιδέα που είχαν η Μαρία, η Εύα, η Ελένη, η Ευαγγελία και η Μαριάνθη, μελετώντας τον χάρτη της περιοχής.
Το μόνο που χρειάζονται είναι μερικά κολωνάκια για να εμποδίζουν την πρόσβαση στα αυτοκίνητα, δύο απαγορευτικά σήματα και φυσικά την άδεια του δημάρχου Καλαμαριάς, για να δημιουργήσουν έναν «δρόμο παιχνιδιού».
Τα κορίτσια δεν είναι συγκοινωνιολόγοι στο επάγγελμα, θα ήταν όμως ευχής έργο να γίνουν στο μέλλον. Αυτή τη στιγμή είναι μαθήτριες στις τελευταίες τάξεις του 20ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς και διαμορφώνουν προτάσεις για να βελτιώσουν τη γειτονιά τους, στο πλαίσιο διαδραστικού σεμιναρίου με τίτλο «σχεδιάζω τη γειτονιά μου», που διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Ανατολική Α.Ε. σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμαριάς και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου Bambini (Intelligent Energy Europe) για την προώθηση προτύπων αειφόρου μετακίνησης σε παιδιά.
Όσο για την ιδέα του «δρόμου παιχνιδιού» είναι κάτι που γίνεται και σε άλλες χώρες και θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην Καλαμαριά.
«Γιατί όχι;» ρωτά η Ελένη και εξηγεί ότι ο συγκεκριμένος δρόμος είναι δίπλα στο σχολείο, έχει φαρδύ πεζοδρόμιο, βρίσκεται κοντά στα σπίτια τους και μακριά από κεντρικές οδικές αρτηρίες. Εκεί μπορούν να παίζουν τα παιδιά μόλις τελειώνουν το σχολείο και να νιώθουν ασφάλεια γιατί δεν κινδυνεύουν από οχήματα ούτε εμποδίζουν κανέναν.
Σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες του παιχνιδιού, αυτές είναι πολλές. Βόλτες με ποδήλατα, προτείνει η Εύα, χώρο για μπάλα η Μαριάνθη, θέατρο και παντομίμα η Ευαγγελία. «Άλλωστε δεν θα είναι για πάντα αλλά για κάποιες ώρες και οι οδηγοί θα ενημερώνονται ώστε να μην ταλαιπωρούνται» εξηγεί η Μαρία.
Η όλη λογική του διαδραστικού σεμιναρίου, σύμφωνα με την διευθύντρια του σχολείου, Σωτηρία Σαμαρά, είναι να δημιουργήσει με ενεργητικό και συμμετοχικό τρόπο πρότυπα συμπεριφοράς και βιώσιμης κινητικότητας στα μικρά παιδιά και τους γονείς τους. Απώτερος σκοπός να επηρεαστούν, στη συνέχεια, και οι συνήθειες των μεγάλων.
Παρόμοια είναι και η ιδέα των δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, που βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος και προβλέπει ρυθμίσεις για χαμηλά όρια ταχυτήτων, απαγόρευση στάθμευσης αυτοκινήτων, κυκλοφορία ποδηλάτων και διευκόλυνση των πεζών.
Επόμενο βήμα, όπως εξηγεί στο ΑΜΠΕ η υπεύθυνη των προγραμμάτων ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού της Ανατολικής Α.Ε., Έλενα Πατήλα, είναι η συγκέντρωση των προτάσεων των 25 παιδιών που μετείχαν στις ομάδες και η υποβολή τους στους φορείς και τις υπηρεσίες του δήμου Καλαμαριάς που ασχολούνται με τον σχεδιασμό του αστικού ιστού.