Αρκετοί είναι οι καταναλωτές και στα Χανιά, που σπεύδουν τις τελευταίες ημέρες να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς η επικείμενη εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα πετρέλαια κίνησης και θέρμανσης αναμένεται, από τον ερχόμενο Οκτώβριο, να αυξήσει δραματικά τις τιμές, που θα «σκαρφαλώσουν, με βάση τα σημερινά δεδομένα, στο 1,40 με 1,45 ευρώ ανά λίτρο!

Ωστόσο, οι περισσότεροι καταναλωτές αδυνατούν να γεμίσουν από τώρα τις δεξαμενές τους, εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης ρευστότητας στα νοικοκυριά και των υψηλότατων, ήδη, τιμών δεδομένου ότι ο ένας τόνος πετρελαίου θέρμανσης κοστίζει σήμερα στα Χανιά περίπου 1.070 ευρώ.

Ο πρόεδρος της Eνωσης Βενζινοπωλών Νομού Χανίων Βαγγέλης Κώτσος επεσήμανε χθες, μιλώντας στην τοπική εφημερίδα haniotikanea.gr, ότι «δυστυχώς τον φετινό χειμώνα οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης ήταν πάρα πολύ υψηλές. Το περισσότερο χρονικό διάστημα ήταν πάνω από ένα ευρώ το λίτρο και έφτασε μέχρι και το 1,10 ευρώ.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης τουλάχιστον κατά 55-60% και τον προσανατολισμό του κόσμου σε άλλες μορφές θέρμανσης, οι οποίες βέβαια και αυτές δεν είναι τόσο ουσιαστικές. Και αυτό γιατί», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «αυτοί που άνοιξαν τα κλιματιστικά το… είδαν στον λογαριασμό της ΔΕΗ αργότερα, ενώ και αυτοί που έκαψαν ξύλα, αν δεν τα έκοβαν οι ίδιοι, είχαν μια μεγάλη δαπάνη και, ταυτόχρονα, ζέσταιναν έναν πολύ μικρό χώρο των σπιτιών τους. Aρα, λοιπόν, καταλήγουμε στο ότι η θέρμανση ενός σπιτιού μέσω πετρελαίου είναι ανάγκη για κάθε νοικοκυριό», τόνισε ο κ. Κώτσος.

Ο κ. Κώτσος σημείωσε ότι «τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια αυξημένη κίνηση, αφορά όμως ένα ποσοστό περίπου 10-15% των καταναλωτών, οι οποίοι εφοδιάζονται με πετρέλαιο σήμερα για να γλυτώσουν την αύξηση τον Οκτώβριο. Και πάλι, όμως, το ποσοστό είναι μικρό, διότι δεν υπάρχει ρευστότητα στον κόσμο για να μπορέσει να εφοδιαστεί με πετρέλαιο θέρμανσης».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Χανίων Βαγγέλης Κώτσος επεσήμανε ότι «εμείς, από τη δική μας πλευρά, το θέμα δεν θα το αφήσουμε έτσι, όπως δεν αφήνουμε έτσι και το θέμα, σήμερα, των τιμών στα καύσιμα και γι’ αυτόν τον λόγο, την Τετάρτη 25 Απριλίου, στις 6 το απόγευμα, έχουμε μία συνέλευση όλων των φορέων, των συλλόγων, των ενώσεων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Χανίων στο Επιμελητήριο, για να πάρουμε αποφάσεις για κάποιου είδους κινητοποιήσεις αμέσως μετά τις εκλογές, ζητώντας τη μείωση των τιμών των καυσίμων, τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και την κατάργηση του ΦΠΑ επί του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, δηλαδή την κατάργηση του φόρου επί του φόρου, κάτι που δεν είναι νόμιμο και το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής κατά 16 λεπτά ανά λίτρο».