Μια υπόθεση θρίλερ, απασχολεί το τελευταίο διάστημα την μικρή κοινωνία ενός ημιορεινού χωριού της Κρήτης. Στις Κ.Ασίτες Ηρακλείου οι μυημένοι συζητούν για την χαμένη διαθήκη ενός εμπόρου ρίγανης που μαζί με τις δύο αδερφές του απέκτησαν τεράστια περιουσία, αλλά δεν ευτύχησαν να δουν παιδιά ή άλλους διαδόχους.
Η οικογένεια Χατζάκη, γνωστή για τις δωρεές της στο χωριό και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, φαίνεται πως μερίμνησε για μια ακόμη, πιο… χρυσή παρακαταθήκη: ο αρχηγός της οικογένειας Ζαχ.Χατζάκης είχε αφήσει ένα μεγάλο ποσό στην Ελβετία δημιουργώντας ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα για τις ανάγκες των των κατοίκων των Κ.Ασιτών!
Σήμερα 9 χρόνια μετά η επιθυμία του, όχι μόνο δεν έχει εκπληρωθεί, αλλά κανένας από την Κρήτη τουλάχιστον δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες εκείνες που θα «ξεκλειδώσουν» τα ελβετικά χρηματοκιβώτια! Σύμφωνα με το cretalive.gr, κάποιοι σε θέσεις- κλειδιά ξέρουν, αλλά για την ώρα, κρατούν το στόμα τους κλειστό…
Τα τρία αδέρφια Χατζάκη
Από το εμπόριο της ταπεινής ρίγανης λοιπόν στα…άδυτα των τραπεζών της Ελβετίας και του Λιχτενστάιν. Η ιστορία των 3 πάμπλουτων αδερφών Χατζάκη αποκτά άλλες διαστάσεις. Πριν 9 χρόνια είχαν αφήσει μια τεράστια περιουσία στο ΠΑΓΝΗ και στις Κάτω Ασίτες.
Η Φωτεινή Χατζάκη είχε κληροδοτήσει στο νοσοκομείο το ποσό των 1.600.000 ευρώ για να γίνει νέα κλινική και 400 στρέμματα στην περιοχή Ιεράπετρας για να τα εκποιήσει η κοινότητα Κάτω Ασιτών (στην οποία είχε ήδη φτιάξει το πνευματικό κέντρο).
Ουδείς στην Κρήτη είναι σε θέση να ξέρει πόσα είναι τα χρήματα που άφησε ο Χατζάκης στην Ελβετία, αλλά εάν αναλογιστεί κάποιος ότι η αδερφή άφησε 1,6 εκατομμύρια ευρώ στο ΠΑΓΝΗ, φαντάζεται το ποσό που άφησε ο “διαχειριστής” της οικογένειας που ήταν ο Ζαχαρίας….
Όσοι ξέρουν για την τροπή που πήρε η υπόθεση της «χρυσής διαθήκης» εκφράζουν φόβους ότι μπορεί και τα λεφτά να έχουν πειραχτεί… Για τα χρήματα στην Ελβετία και το φιλανθρωπικό ίδρυμα ελάχιστοι άλλωστε γνωρίζουν , ενώ προφανώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα για την αξιοποίηση των χρημάτων προς όφελος του χωριού και των κατοίκων του.
«Δεν ξέρουμε κάτι» λένε στις Κάτω Ασίτες , αλλά η δημοσιογραφική έρευνα αποδεικνύει σήμερα ότι ο Ζαχ.Χατζάκης άφησε λεφτά χωρίς όμως να προλάβει να ενημερώσει κανένα , να ορίσει διαχειριστή των χρημάτων! Και τούτο διότι το 2003 ασθένησε ξαφνικά κι έμεινε στην εντατική για περισσότερο από ένα μήνα χωρίς να μπορεί να επικοινωνήσει…
Σύμφωνα όμως με ασφαλείς πληροφορίες δικηγορικό γραφείο της Ζυρίχης ανακίνησε πρώτο το θέμα- άγνωστο γιατί και από ποιον παρακινήθηκε- ενώ ήδη με την υπόθεση ασχολείται επώνυμο δικηγορικό γραφείο των Αθηνών χωρίς κανένας από την Κρήτη να τους έχει αναθέσει αυτή τη δουλειά. Το πρόσωπο-κλειδί είναι η λογίστρια του Χατζάκη που ξέρει, αλλά δεν έχει μιλήσει μέχρι σήμερα. Απλώς επιβεβαίωσε το γεγονός όταν ερωτήθηκε…
Από τη Ζυρίχη δεν έδωσαν κανένα στοιχείο για τα χρήματα και τον τόπο που βρίσκονται. Διέρρευσαν μόνο την επιθυμία του διαθέτη, αλλά μετά…εξαφανίστηκαν!
Η επιθυμία του διαχειριστή της αμύθητης περιουσίας
Το που και πόσα χρήματα έχουν κατατεθεί από τον Χατζάκη στην Ελβετία (ή στο Λιχτενστάιν) ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα. Μόνο εικασίες από την τεράστια οικονομική επιφάνεια της οικογένειας… Σύμφωνα πάντως με τη διαρροή των εγγράφων που έχει γίνει από την Ελβετία, το σίγουρο είναι η επιθυμία του διαθέτη να δίδονται τα χρήματα για την ενίσχυση άπορων οικογενειών της πρώην κοινότητας Κ.Ασιτών που ήταν το χωριό καταγωγής τους.
Συγκεκριμένα ο διαθέτης επιθυμούσε:
-Την απονομή Κάθε έτος χρηματικού ποσού σε άπορους και μη μαθητές Λυκείου , επιτυχόντες στα άνωτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
-Την εισφορά σημαντικού χρηματικού ποσού για δημόσια δανειστική βιβλιοθήκη στις Κ.Ασίτες εμπλουτισμένη με βιβλία λογοτεχνών συγγραφέων και ποιητών από την Κρήτη
Επίσης ζητούσε να δίδεται χρηματική ενίσχυση:
-Σε απόρους σπουδαστές των ΑΕΙ και ΤΕΙ
-Σε απόρους ασθενείς για αποθεραπεία, εγχειρήσεις, αμοιβές ιατρών κλπ
-Να παρέχονται γεύματα σε απόρους εις μνήμη Ειρήνης, Ζαχαρία και Φωτεινής Χατζάκη
Σε περίπτωση αντικειμενικής δυσκολίας παροχής γευμάτων να δίδονται απευθείας χρήματα στις οικογένειες.
-Να δίδονται δώρα γάμου σε άπορα νιόπαντρα ζευγάρια με ιδιαίτερη προτίμηση σε ηλεκτρικές συσκευές.
Και οποιαδήποτε άλλη ανάγκη προκύψει που δεν περιγράφεται στους σκοπούς του ιδρύματος να καλύπτεται με βάση την κρίση των διαχειριστών.