Η Κρήτη αποτελεί τον πιο δημοφιλή προορισμό για τους Πολωνούς τουρίστες που επιλέγουν να περάσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα και οι οποίοι φτάνουν περίπου τις 300.000 ετησίως. Παράλληλα, αυξημένο φαίνεται ότι είναι το ενδιαφέρον των Πολωνών για την κρητική κουζίνα, την οποία γνωρίζουν ολοένα και περισσότεροι.

Σύμφωνα με τα haniotikanea.gr, τα παραπάνω επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Αναπληρωτής Πρέσβης, Andrzej Jankowski κατά τη διάρκεια της εθιμοτυπικής επίσκεψης που πραγματοποίησε χθες στο Δημαρχείο Χανίων.

Τον κ. Jankowski υποδέχθηκε ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης όπου συζήτησαν, μεταξύ άλλων, τις δυνατότητες ανάπτυξης των σχέσεων ανάμεσα στα Χανιά και την Πολωνία σε τουριστικό, πολιτιστικό αλλά και εμπορικό επίπεδο καθώς και τις ευκαιρίες προώθησης των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και της κρητικής διατροφής στην Πολωνία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε αναφορά στον σημαντικό αριθμό των Πολωνών που ζουν στα Χανιά (περίπου 300 σε όλη την Κρήτη), αλλά και στη δυναμική παρουσία της ελληνικής ομογένειας στην Πολωνία, που ανέρχεται στα 3.000 άτομα περίπου.

«Με μεγάλη χαρά δεχτήκαμε τον επικεφαλής της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Αναπληρωτή Πρέσβη, κ. Andrzej Jankowski, σήμερα στο Δημαρχείο Χανίων, με τον οποίο ανταλλάξαμε απόψεις σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων», τόνισε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Πολωνίας είναι πολύ καλές.

«Το γεγονός αυτό», σημείωσε ο δήμαρχος Χανίων, «αποδεικνύεται από τις στενές πολιτιστικές και μορφωτικές σχέσεις των δύο χωρών, καθώς και από το ό,τι η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους βασικούς τουριστικούς προορισμούς για τους Πολωνούς, με 300.000 αφίξεις σε ετήσια βάση και πιο γνωστό προορισμό την Κρήτη».
Ο κ. Σκουλάκης αναφέρθηκε επίσης στην απευθείας αεροπορική σύνδεση Χανίων – Πολωνίας, καθώς και στη στήριξη της συμμετοχής της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου της χώρας μας, στην Πολωνία, από δεκάδες Χανιώτες και τον ίδιο προσωπικά.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρέσβης, κ. Jankowski, ευχαρίστησε για την εγκάρδια υποδοχή, που του επιφυλάχθηκε, τονίζοντας ότι βασική επιδίωξη αποτελεί η σύνδεση του τουριστικού προϊόντος με την κρητική διατροφή, η οποία διαδίδεται ολοένα και περισσότερο στη χώρα του. «Εμφαση δίνουμε παράλληλα στη διεύρυνση των πολιτιστικών σχέσεων, μέσω ανταλλαγών και συνεργασιών», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας, κλείνοντας με την ευχή οι εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου Πολωνίας και Ελλάδας να αναμετρηθούν μαζί κατά τη διάρκεια του ‘EURO 2012’, όχι μόνο στο πρώτο αλλά και στο τελευταίο παιχνίδι της διοργάνωσης.