Πρακτικές συμβουλές προς τους οδηγούς για μια «αναίμακτη» έξοδο, λόγω του Πάσχα, παρέχει το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει, την περίοδο του Πάσχα περίπου 30.000 άτομα τραυματίζονται σε τροχαία, τα περισσότερα από τα οποία σημειώνονται στο επαρχιακό δίκτυο, που «φορτώνεται» με εξαιρετικά μεγάλο αριθμό οχημάτων.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι τροχαία που συμβαίνουν κατά την περίοδο του Πάσχα, αποτελούν το 5% του συνόλου των τροχαίων που καταγράφονται ετησίως στην Ελλάδα. Το 60% των θυμάτων είναι οδηγοί, το 22% επιβάτες και το 18% πεζοί, ενώ το 33% των θανατηφόρων τροχαίων οφείλεται στην υπερβολική και ακατάλληλη ταχύτητα.
Για το λόγο αυτό το Ινστιτούτο Πάνος Μυλωνάς επισημαίνει:
– Όσο μικρότερη είναι η ταχύτητα, τόσο ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος εμπλοκής σε τροχαίο.
– Η απόσπαση της προσοχής αποτελεί σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης τροχαίου (χρήση κινητού τηλεφώνου, κούραση του οδηγού, δυνατή μουσική, έντονες συζητήσεις κ.ά.).
– Τα παιδιά πρέπει να κάθονται σε ειδικό παιδικό κάθισμα στις πίσω θέσεις.
– Απαραίτητη η ζώνη ασφαλείας.
– Σεβόμαστε την προτεραιότητα, διατηρούμε τις αποστάσεις ασφαλείας.
– Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί. Εάν πρόκειται να πιούμε, τότε επιλέγουμε οδηγό της παρέας που δεν πίνει, ή άλλο μεταφορικό μέσο. Ακόμη και μικρή ποσότητα αλκοόλ μειώνει τα αντανακλαστικά του οδηγού.
– Η λήψη φαρμάκων πρέπει να αποφεύγεται γενικότερα πριν την οδήγηση.
Σε ότι αφορά στην ασφάλεια του ταξιδιού, χωρίς εκπλήξεις, οι οδηγοί θα πρέπει να προσέχουν:
– Πριν από το ταξίδι ελέγχουμε το όχημα (πίεση και την κατάσταση των ελαστικών, τα λάδια, τα υγρά του ψυγείου, των φρένων και της μπαταρίας, λειτουργία των φώτων).
– Να έχουμε μαζί μας τρίγωνο, πυροσβεστήρα, φαρμακείο, φακό.
– Δεν υπερφορτώνουμε το αυτοκίνητο γιατί αλλάζει το κέντρο βάρους του, δυσκολεύεται η κίνησή του και η διαδικασία φρεναρίσματος, ενώ αυξάνεται και η κατανάλωση καυσίμου.
– Προσέχουμε να μην υπάρχουν ελεύθερα αντικείμενα μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου.