399 π.Χ: Ο φιλόσοφος Σωκράτης καταδικάζεται να πιει το κώνειο, επειδή «εισήγαγε καινά δαιμόνια» στην Αθηναίων Πολιτεία.

360: Εγκαινιάζεται ο πρώτος ναός της Αγίας Σοφίας από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Κωνστάντιο. Στην τελετή μιλούν ο Ιωάννης Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος Ναζιανζηνός.

1564: Γεννήθηκε ο Γκαλιλέο Γκαλιλέι, γνωστός στην Ελλάδα ως Γαλιλαίος, ιταλός αστρονόμος και φυσικός, που υποστήριξε την ηλιοκεντρική θεωρία, την οποία εξαναγκάστηκε από την Ιερά Εξέταση ν’ απαρνηθεί.

1854: Λήγει η κατοχή της Αθήνας και του Πειραιά από τους Αγγλογάλλους. Είχε επιβληθεί λόγω της επιμονής του βασιλιά Όθωνα να αναλάβει εκστρατεία για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας.

1898: Ξεκινά ο ισπανοαμερικανικός πόλεμος με αφορμή την ανατίναξη του θωρηκτού των ΗΠΑ «Μέιν», στο λιμάνι της Αβάνας, στην ισπανοκρατούμενη Κούβα.

1902: Στη Γερμανία, εγκαινιάζεται το μετρό του Βερολίνου.

1936: Ο Χίτλερ ανακοινώνει τη δημιουργία του «λαϊκού αυτοκινήτου». Πρόκειται για τον δημοφιλέστατο έως και σήμερα Σκαραβαίο της Volkswagen.

1961: Ολόκληρη η αμερικανική ομάδα καλλιτεχνικού πατινάζ χάνει τη ζωή της σε αεροπορικό δυστύχημα, όταν το Μπόινγκ 707, στο οποίο επέβαινε, συντρίβεται στο Βέλγιο.

1965: Ένα κόκκινο και άσπρο φύλλο του σφένδαμου γίνεται σύμβολο της σημαίας του Καναδά, αντικαθιστώντας το Κόκκινο Λάβαρο.

1995: Το ΠΑΣΟΚ αποδέχεται την πρόταση του προέδρου της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνη Σαμαρά, να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

1999: Ο ηγέτης του κουρδικού PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, φεύγει από την ελληνική πρεσβεία στην Κένυα, αλλά συλλαμβάνεται από Κενυάτες αστυνομικούς και παραδίδεται στους Τούρκους διώκτες του.

2003: Σε περισσότερες από 600 πόλεις όλου του κόσμου, χιλιάδες διαδηλωτές τάσσονται κατά του ενδεχόμενου πολέμου στο Ιράκ. Υπολογίζεται ότι συμμετείχαν περίπου 30εκατ. άνθρωποι. Τελικά δεν έπεισαν την κυβέρνηση Μπους.

2005: Εγκαινιάζεται η δημοφιλής ιστοσελίδα ανταλλαγής βίντεο YouTube.

Γεννήσεις

1571 – Μίχαελ Πρετόριους, Γερμανός συνθέτης

1710 – Λουδοβίκος ΙΕ’, βασιλιάς της Γαλλίας

1748 – Τζέρεμι Μπένθαμ, άγγλος νομικός και φιλόσοφος, εισηγητής της θεωρίας του ωφελιμισμού

1812 – Τσαρλς Λούις Τίφανι, Αμερικανός κοσμηματοπώλης

1835 – Δημήτριος Βικέλας, Έλληνας λόγιος, ποιητής και πεζογράφος

1857 – Φεντερίκο Χάλμπχερ, Ιταλός κλασικός αρχαιολόγος και επιγραφικός

1861 – Σαρλ Εντουάρ Γκιγιόμ, Γάλλος φυσικός, βραβείο Νόμπελ 1920

1861 – Άλφρεντ Νορθ Χουάιτχεντ, Βρετανός μαθηματικός και φιλόσοφος

1983 – Αντώνης Αρέστη, Κύπριος παραολυμπιονίκης

Θάνατοι

1887 – Ιωακείμ Δ΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

1971 – Δημήτριος Λούνδρας, Έλληνας γυμναστής

1988 – Ρίτσαρντ Φάινμαν, Αμερικανός φυσικός, ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς, ο οποίος τιμήθηκε και με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής για την δουλειά του στην Κβαντική Ηλεκτροδυναμική

2008 – Ντόλυ Γουλανδρή, ιδρύτρια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης