Χαμηλότερα από πέρσι αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος η τιμή των κρεάτων, ενώ γίνεται εκτεταμένη έρευνα για να παταχθεί το φαινόμενο των «ελληνοποιήσεων».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας μειωμένες από 10- 15% εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν φέτος οι τιμές στα αμνοερίφια και η πτώση αυτή αποδίδεται στην αυξημένη παραγωγή και στις μειωμένες εισαγωγές και εξαγωγές.
Σε ό,τι αφορά στις τιμές παραγωγού, αυτές κινούνται σήμερα στα επίπεδα των 5- 6,5 ευρώ το κιλό, όταν την αντίστοιχη περίοδο πριν από έναν χρόνο, οι τιμές κυμαίνονταν από 5,5- 7 ευρώ το κιλό.
Το υπουργείο σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΣΔΟΕ, υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Κτηνοτρόφους, Χονδρέμπορους, ΕΦΕΤ, Περιφέρειες, κλπ) προχωρά στη συγκρότηση Μόνιμης Ομάδας για την πάταξη του φαινομένου των «ελληνοποιήσεων».
Αναφορικά με το κίνημα των φθηνών προϊόντων, το οποίο ξεκίνησε με την πώληση της πατάτας Νευροκοπίου, οι παράγοντες του υπουργείου έκαναν σαφές ότι «η διακίνηση κρέατος δεν είναι παιχνίδι, δεν μπορεί να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία. Η πώληση πρέπει να γίνεται με βάση την κείμενη νομοθεσία».
Την ερχόμενη εβδομάδα η κοινοτική Ομάδα Δράσης (Task Force) πραγματοποιεί σεμινάριο τεχνογνωσίας στους υπαλλήλους των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών, για την εκπαίδευσή τους στο σκέλος της έρευνας για ενδοομιλικές συναλλαγές. Στο υπουργείο Ανάπτυξης, από τους συνολικά 41 φακέλους, έχουν στοχοποιηθεί οι 10, ενώ στους τέσσερις από αυτούς συνεχίζεται η διερεύνηση των στοιχείων.
Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να υπογραφεί η υπουργική απόφαση βάσει της οποίας μέσα στο επόμενο δίμηνο, 200.000 επιχειρήσεις (ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ) θα πρέπει να αυτοαπογραφούν στο Γενικό Μητρώο (ΓΕΜΗ). Η απογραφή θα γίνει με τη μεθοδολογία του Taxis, με βάση την οποία θα γίνεται η διασταύρωση των εμπορικών στοιχείων. Παρά το γεγονός ότι είναι μεγάλος ο όγκος των στοιχείων που θα πρέπει μέσα σε δύο μήνες να καταγραφούν τα ίδια στελέχη εμφανίζονται αισιόδοξα για την τεχνική αρτιότητα του συστήματος.