Δυσκολίες συναντά το εγχείρημα της απευθείας διάθεσης αμνοεριφίων στους καταναλωτές για την περίοδο του Πάσχα, καθώς λόγω του ευπαθούς χαρακτήρα των σφάγιων η διάθεσή τους στους δρόμους και τις πλατείες έχει αυξημένες απαιτήσεις συντήρησης και υγιεινής.
«Ας μην περιμένει ο κόσμος τους κτηνοτρόφους στις πλατείες να πουλάνε αμνοερίφια. Δεν θα πάρει γενικευμένη μορφή το κίνημα του οβελία. Τα κατσικάκια δεν είναι πατάτες», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Δημήτρης Καμπούρης και κάλεσε τους καταναλωτές να κάνουν έγκαιρα τις παραγγελίες τους στα κρεοπωλεία.
«Είχαμε ενημερώσει τους δήμους ότι εμείς αναλαμβάνουμε τη μεταφορά, τον υγειονομικό έλεγχο και τα φορτηγά ψυγεία αν χρειαστεί, αλλά δυσκολευόμασταν στη διανομή στον κόσμο και στη συγκέντρωση των χρημάτων. Εκεί ζητήσαμε τη συνδρομή τους, αλλά οι περισσότεροι δήμαρχοι αδράνησαν, περιμένοντάς τα όλα από εμάς», είπε χαρακτηριστικά.
Πάντως, έχουν ήδη γίνει κάποιες συμφωνίες τοπικού επιπέδου, μεταξύ παραγωγών και δημάρχων, για τη διάθεση αμνοεριφίων χωρίς μεσάζοντες, τις οποίες η Ένωση «θα σεβαστεί, χωρίς να δεσμεύει κανέναν».
Ο κ.Καμπούρης υπογράμμισε ότι, σε κάθε περίπτωση, στα παζάρια που θα στηθούν προσεχώς σε Δράμα και Κιλκίς, για τη διαμόρφωση των τιμών των αμνοεριφίων ενόψει Πάσχα, οι κτηνοτρόφοι θα επιδιώξουν να πετύχουν καλές τιμές, προς όφελος τόσο των ιδίων, όσο και των καταναλωτών.
«Δεν θέλουμε ο οβελίας να φύγει στον καταναλωτή σε τιμή πάνω από 10 ευρώ/κιλό, έναντι 11-12 ευρώ πέρυσι και εμείς δεν θέλουμε να πουλήσουμε κάτω των 6 ευρώ», σημείωσε ο κ.Καμπούρης, προσθέτοντας ότι, αν οι κτηνοτρόφοι πιεστούν πάρα πολύ από τους εμπόρους, δεν αποκλείεται οι υπαίθριες αγορές χωρίς μεσάζοντες να «μεγαλώσουν».
Αν στις διαπραγματεύσεις διαπιστώσουμε σκληρή στάση από την πλευρά όλων, προειδοποίησε ο κ.Καμπούρης, «τότε η ανατροπή θα ξεκινήσει από τις στάνες, μετατρέποντας τα μαντριά σε σφαγεία και τις πλατείες σε κρεοπωλεία». Ισχυρίστηκε ότι οι υπηρεσίες, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, δεν βοήθησαν τους παραγωγούς στην προσπάθειά τους να διαθέσουν απευθείας στα αμνοερίφια, ενώ «τα υπουργεία όχι μόνο δεν ενισχύουν την προσπάθεια, αλλά δημιουργούν κλίμα εκφοβισμού, παίρνοντας το μέρος των μεσαζόντων και των μεγαλεμπόρων».
Πάντως, κάποια ανακούφιση στους κτηνοτρόφους προσφέρουν φέτος οι αυξημένες εξαγωγές προς Ιταλία και Γερμανία. «Έχουν φύγει ήδη μεγάλες ποσότητες για τις δύο χώρες, ενόψει του καθολικού Πάσχα, που είναι νωρίτερα από το δικό μας. Αν και δεν έχω συγκεκριμένα στοιχεία, θεωρώ ότι οι εξαγωγές είναι φέτος αυξημένες, ίσως σε κάποια ένδειξη αλληλεγγύης προς τη χώρα μας, που βρίσκεται σε κρίση», κατέληξε ο κ. Καμπούρης.