Η Στρατονομία είναι η αστυνομία του στρατού. Μην τρελαίνεσαι, δεν έχεις λόγους να φοβάσαι! Κι αυτοί οπλίτες είναι που υπηρετούν τη θητεία τους και θέλουν ό,τι κι εσύ: να απολυθούν μια ώρα αρχύτερα…

Καλά, για βαριά παραπτώματα δεν το συζητάμε, θα σε «τσιμπήσουν» και θα τιμωρηθείς. Το θέμα είναι να αποφύγεις τα κακά ξεμπερδέματα για μικροπράγματα στολής και τα σχετικά. Πάμε λοιπόν να τα δούμε αναλυτικά: με το που ορκιστείς στρατιώτης, θα πάρεις την πρώτη σου άδεια και θα γυρίσεις σπίτι. Εννοείται βέβαια πως θα βάλεις τα πολιτικά σου ρούχα, καθώς όπως λέει και το παλιό ρητό: η Στρατονομία τις μέρες της ορκωμοσίας περιμένει να δουλέψει!

Όπως και να ‘χει, κάποιες φορές θα χρειαστεί να εξέλθεις του στρατοπέδου με τη στολή εξόδου (η στολή παραλλαγής δηλαδή με το εθνόσημο και τον μπερέ). Θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα τυπικός με τα της στολής όταν κυκλοφορείς εκτός στρατοπέδου: η Στρατονομία συχνάζει σε σταθμούς και λιμάνια, κάνει περιπολίες σε καφετέριες και γενικότερα σε μέρη που μπορεί να περάσουν στρατιώτες.

Ψάχνει να βρει ποιοι δεν φοράνε μπερέ, ποιοι είναι ξεκούμπωτοι («ακομβίωτοι» στρατιωτιστί) και γενικά ποιοι δεν είναι τυπικοί με τα φανταρικά τους ρουχαλάκια και φυσικά τους γράφει για να τιμωρηθούν κατόπιν. Να ποια είναι και τα σημάδια της «παραποίησης στολής» που κυνηγά η Στρατονομία:

– αν δεν φοράς τον μπερέ ή τον έχεις βάλει στραβά
– αν είναι ξεκούμπωτο το σακάκι της στολής σου
– αν είναι ανοιχτές οι τσέπες της στολής
– αν δεν είναι γυαλισμένα τα άρβυλά σου

Γενικά προσέχουν σε θέματα εμφάνισης ό,τι και ο διοικητής σου! Γι’ αυτό πρέπει να είσαι περιποιημένος στρατιωτικά και ευπρεπής φανταρικά (κουρεμένος, ξυρισμένος κ.λπ.), προβλεπόμενος που λέμε. Τι άλλο δεν πρέπει να κάνεις όταν βγαίνεις με τη στολή εξόδου:

– να περπατάς με τα χέρια στις τσέπες
– να βρίσκεσαι σε μπαρ και να πίνεις αλκοόλ
– να περπατάς στον δρόμο καπνίζοντας, τρώγοντας ή πίνοντας

Όπως και να ‘χει, το συναπάντημα με τη Στρατονομία δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Αν σου ζητήσουν να δουν την ταυτότητά σου, τη δείχνεις επιτόπου. Δεν κάνεις τσαμπουκά και δεν το παίζεις κάπως, γιατί αν χρειαστεί σε συλλαμβάνουν κιόλας!

Αν έχεις υποπέσει σε κάποιο παράπτωμα, θα το σημειώσουν σε ένα χαρτί, θα συμπληρώσουν τα στοιχεία σου, θα το υπογράψεις και θα το στείλουν υπηρεσιακώς στη μονάδα σου για να τιμωρηθείς. Δεν τιμωρεί η Στρατονομία λοιπόν, αλλά ο διοικητής σου. Κι αν έχεις -που θα έχεις- καλές σχέσεις με τους ανωτέρους σου, πιθανότατα θα τη γλιτώσεις για ένα μικρό παράπτωμα.

Έχε υπόψη σου πάντως ότι αν μιλήσεις άσχημα στους στρατονόμους ή το παίξεις «μάγκας», θα σημειωθεί κι αυτό στο χαρτί και τότε δεν πρόκειται να τη γλιτώσεις: η «καμπάνα» θα πέσει και θα ‘ναι και βαριά…

Γεγονός είναι ότι δεν έχεις τίποτα να φοβάσαι από τη Στρατονομία και πλέον είναι ο μύθος που τη συνοδεύει που την κάνει να φαίνεται τρομακτική. Είπαμε, φαντάροι είναι κι αυτοί και κάνουν πολλές φορές τα στραβά μάτια.

Λίγο τυπικός να είσαι τις ελάχιστες φορές που θα χρειαστεί να κυκλοφορήσεις με στολή εξόδου κι όλα καλά, όλα ωραία…

Περισσότερες ειδήσεις για τον άντρα στο delamagen.gr