Την αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, αύριο Δευτέρα, 15.1.2018, ημέρα ψήφισης του Πολυνοσχεδίου αποφάσισε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Η Ολομέλεια αντιδρά στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τη διαμεσολάβηση θεωρώντας ότι «δημιουργεί πρόσθετα εμπόδια και επιβαρύνσεις για τους ασθενέστερους οικονομικά πολίτες». Ωστόσο, στην αποχή δεν συμμετέχει ο ΔΣΑ μετά την από 9-1-2018, κατά πλειοψηφία, απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου.
Επιπλέον, η Ολομέλεια αποφάσισε «την διατύπωση αιτήματος προς τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου για την σύγκληση της Διοικητικής Ολομέλειας του Ανωτάτου δικαστηρίου για τα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν από την καθιέρωση υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, εφόσον το νομοσχέδιο ψηφιστεί με τη σημερινή του μορφή, στάση την οποία έχει δηλώσει ότι θα ακολουθήσει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.»
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δικαστήρια της Αθήνας δεν θα λειτουργήσουν από τις 9 το πρωί ως τις 11 λόγω της δίωρης αποχής που έχουν αποφασίσει οι δικαστές και εισαγγελείς διαμαρτυρόμενοι και αυτοί για τις συγκεκριμένες διατάξεις.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ολομέλειας έχει ως εξής:
Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως ενόψει της επικείμενης ψήφισης του Πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Στη συνεδρίαση παρέστη εκ μέρους της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ο Γενικός Γραμματέας, Εφέτης, Νικόλαος Σαλάτας και ανέπτυξε τις θέσεις της Ένωσης σχετικά με τη διαμεσολάβηση.
Η Ολομέλεια, διατρανώνει εκ νέου την αντίθεσή της με την υποχρεωτική διαμεσολάβηση, όπως εισάγεται στο Πολυνομοσχέδιο. Κρίνει ότι οι εισαγόμενες ρυθμίσεις αντίκεινται στο Σύνταγμα και το δίκαιο της ΕΕ, όπως επεσήμαναν εξάλλου τόσο η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, όσο και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών.
Οι όποιες τροποποιήσεις και βελτιώσεις έγιναν, δεν αναιρούν τη βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου, η οποία βρίσκει την Ολομέλεια κατηγορηματικά αντίθετη.
Η επιλογή της Κυβέρνησης δεν συμβάλλει στην επιτάχυνση της δικαιοσύνης, αντιθέτως δημιουργεί πρόσθετα εμπόδια και επιβαρύνσεις για τους ασθενέστερους οικονομικά πολίτες.
Σε συνέχεια των παραπάνω, η Ολομέλεια αποφάσισε, ως μορφές άμεσης αντίδρασης:
α) την αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, αύριο Δευτέρα, 15.1.2018, ημέρα ψήφισης του Πολυνοσχεδίου και
β) την διατύπωση αιτήματος προς τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου για την σύγκληση της Διοικητικής Ολομέλειας του Ανωτάτου δικαστηρίου για τα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν από την καθιέρωση υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, εφόσον το νομοσχέδιο ψηφιστεί με τη σημερινή του μορφή, στάση την οποία έχει δηλώσει ότι θα ακολουθήσει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.