Στον Ριγανόκαμπο Πάτρας θα επιστρέψει αύριο (29 Δεκεμβρίου) το εθελοντικό πρόγραμμα πρόληψης και προαγωγής υγείας «Υγεία για Όλους», προκειμένου να πραγματοποιήσει ολοκληρωμένη ιατρική παρέμβαση σε όσους διαμένουν στον καταυλισμό των Ρομά. Οι εθελοντές του προγράμματος που επισκέφθηκαν πρόσφατα τον καταυλισμό διαπίστωσαν προβλήματα στις συνθήκες διαβίωσης και ελλιπή πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που επηρεάζει αρνητικά την κατάσταση της υγείας τους.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του προγράμματος, Ελένη Σωτηροπούλου, οι εθελοντές «συνάντησαν παιδιά ανεμβολίαστα, παιδιά που δεν έχουν πάει ποτέ σχολείο, μητέρες που έχουν γεννήσει και δεν έχουν εξεταστεί ποτέ από γυναικολόγο, Ρομά που δεν έχουν υποβληθεί ποτέ στη ζωή τους σε καρδιολογικό ή ενδοκρινολογικό έλεγχο, Ρομά που δεν δίνουν σημασία σε διάφορα “ύποπτα” συμπτώματα που εμφανίζουν και τα οποία μπορεί να κρύβουν σοβαρά, χρόνια νοσήματα».
Η πρόεδρος του προγράμματος «Υγεία για Όλους» αναφέρει επίσης ότι «οι τραγικές συνθήκες διαβίωσης σε συνδυασμό με το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των Ρομά επιβαρύνουν την υγεία των κατοίκων του καταυλισμού» επισημαίνοντας την ανάγκη «για πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα στους κατοίκους του Ριγανόκαμπου και για αγωγή υγείας». Η κ. Σωτηροπούλου, που συμμετείχε στο κλιμάκιο το οποίο επισκέφθηκε τον καταυλισμό σημειώνει ότι «οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνουν στους ίδιους ή στα παιδιά τους για να προλάβουν κάποιες ασθένειες, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποφεύγουν να απευθυνθούν σε υπηρεσίες υγείας, όταν αρρωσταίνουν, καθώς δεν έχουν βασικά νομικά έγγραφα, όπως δελτία ταυτότητας και βιβλιάρια υγείας».
Ολοκληρωμένη ιατρική παρέμβαση
Τα μέλη του επιστημονικού κλιμάκιου του προγράμματος «Υγεία για Όλους», που θα επισκεφθούν αύριο, Παρασκευή, τον Ριγανόκαμπο, θα εξετάσουν κλινικά τα παιδιά και θα κάνουν και εμβολιασμούς (στην προηγούμενη επίσκεψη είχαν εμβολιαστεί 65 παιδιά). Επίσης, κατά την επίσκεψη των γιατρών θα πραγματοποιηθούν γυναικολογικές εξετάσεις, τεστ Παπ και διακολπικός υπέρηχος και όσοι Ρομά επιθυμούν, θα υποβληθούν σε ενδοκρινολογικό και καρδιολογικό έλεγχο (με τη χρήση φορητού υπερηχογράφου-καρδιογράφου).
Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, την 6η ΥΠΕ, τον δήμο της Πάτρας και τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών, ενώ το πρόγραμμα υποστηρίζεται από κινητή γυναικολογική μονάδα και κινητή μονάδα για τον καρδιολογικό έλεγχο.