Αντίδοτο στην κρίση αποδείχτηκε πώς είναι η αγορά συλλεκτικών ειδών όπως προέκυψε από τις πωλήσεις που σημειώθηκαν στη φετινή, 21η Διεθνή Έκθεση Συλλεκτικών Ειδών «Card Collect & Syllectica 2012» που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, εμφανίστηκαν παθιασμένοι συλλέκτες που δεν δίστασαν να επενδύσουν στην αγορά συλλεκτικών αντικειμένων, πληρώνοντας το ανάλογο, υψηλό αντίτιμο.

«Συγκεκριμένα, 11 άτομα αγόρασαν από ένα ασημένιο τάληρο του Όθωνα του 1833, σε τιμή που κυμαίνεται από 300 έως 1100 ευρώ και εξαρτάται από την κατάστασή του» επεσήμανε στο ΑΜΠΕ ο Δάνος Δανιηλίδης, ο οποίος συμμετείχε στη διοργάνωση της έκθεσης.

Επιπλέον, από 800 ευρώ διέθεσαν 13 άτομα προκειμένου να αποκτήσουν τις σπάνιες τηλεκάρτες «Πάτμο» και «Μετέωρα», που έχουν κυκλοφορήσει σε μόλις 2000 αντίτυπα η κάθε μία και πωλούνται μαζί.

«Στην έκθεση ωστόσο προσήλθαν και πολλοί που ήθελαν να πουλήσουν τις συλλογές τους, όπως 7 άτομα που πούλησαν τελικά ο καθένας, σε συλλέκτες και εμπόρους, τη σειρά με τα νεότερα χαλκονικέλινα νομίσματα της Δημοκρατίας (1926-1930) και του Βασ. Παύλου (1954-1965). Πρόκειται για συνολικά 44 νομίσματα, τα οποία σε ακυκλοφόρητη κατάσταση κοστίζουν γύρω στα 1500-1700 ευρώ, αποτελώντας απαραίτητο συστατικό στοιχείο μιας μέσης συλλογής ελληνικών νομισμάτων» τόνισε ο κ. Δανιηλίδης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση, συλλέκτης παρουσίασε το πρώτο χαρτονόμισμα του ελληνικού κράτους, του 1826, το οποία μάλιστα ήταν κολλημένο με ένα ακόμη!

«Η σπανιότητα έγκειται και στο γεγονός ότι πρόκειται στην ουσία για ένα ζεύγος χαρτονομισμάτων που έμειναν κολλημένα και μετά την εκτύπωσή τους και δεν κόπηκαν» εξηγεί ο κ. Δανιηλίδης, προσθέτοντας ότι σήμερα υπάρχουν στην Ελλάδα περίπου 10 τέτοια ζεύγη με συλλεκτική αξία που υπολογίζεται στα 5000 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, τέλος, ανταλλάχθηκαν και τα …. τελευταία ευρωπαϊκά εθνικά χαρτονομίσματα καθώς τέλος Φεβρουαρίου του 2012 λήγει η προθεσμία απόσυρσης αρκετών παλιών εθνικών χαρτονομισμάτων.

«Ανταλλάχθηκαν, σε συνεργασία με γερμανικό οίκο, κυρίως γαλλικά φράγκα, γερμανικά μάρκα και ισπανικές πεσέτες, με συνολικό αντίτιμο 16.000 ευρώ» διευκρίνισε ο κ. Δανιηλίδης.