Έντονες είναι οι αντιδράσεις από τους φορείς για τα νέα μέτρα που φέρνει το νέο μνημόνιο με τους εμπόρους να κλιμακώνουν τις αντιδράσεις της.

Η Διοίκηση των εμπόρων συνεδρίασε εκτάκτως, υπό διευρυμένη σύνθεση με τη συμμετοχή των προέδρων των ομοσπονδιών μελών της με θέμα τη διαμόρφωση και συγκρότηση ενός ενιαίου και αποτελεσματικού πλαισίου αντίδρασης του εμπορικού κόσμου.

Στο πλαίσιο αυτό οι έμποροι αποφάσισαν τα εξής:

-Να αποστείλουν εκ νέου επιστολή στον Πρωθυπουργό, στους Αρχηγούς των Κομμάτων και τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στην οποία θα διατυπωθεί τεκμηριωμένη αιτιολόγηση για την επερχόμενη και αναπόφευκτη εσωτερική παύση πληρωμών στην αγορά.

-Να πραγματοποιήσουν επίσκεψη στις Βρυξέλλες, με στόχο την ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων και την υποβολή έγγραφης διαμαρτυρίας σε όλα τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και τους Διεθνείς Οργανισμούς.

-Να διεκδικήσουν και να εκμεταλλευτούν το χρονικό διάστημα από την περιγραφή έως την εξειδίκευση και πριν την εφαρμογή των εξαντλητικών φορολογικών μέτρων του Μνημονίου, προτείνοντας ισοδύναμης απόδοσης αναπτυξιακά μέτρα στη θέση των υφεσιακών.

-Να ενισχύσουν την καμπάνια «Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε» ιδιαίτερα στο χώρο των τροφίμων.

-Να οργανώσουν πανεμπορικό συλλαλητήριο με χρονική αφετηρία την Κυριακή 11 Μαρτίου, ημερομηνία διεξαγωγής της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της ΕΣΕΕ, καθώς και περιφερειακές συγκεντρώσεις εκτός Αθηνών.

-Να συμμετάσχουν πανελλαδικά σε όλες τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στο μνημόνιο.

-Να απευθυνθούν στην κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς και να τους καλέσουμε να διαπιστώσουν τη μεγάλη απόσταση ανάμεσα στη βούληση των πολιτών και τις πολιτικές δυνάμεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου και να προχωρήσουν στη διενέργεια εκλογών.

Αναφορικά με τις επιχειρήσεις που υπέστησαν καταστροφές στα επεισόδια της Κυριακής οι έμποροι ανακοίνωσαν πως παραχωρούν μέρος του ετήσιου εργοδοτικού συνδικαλιστικού πόρου της, ο οποίος δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, αλλά προέρχεται αποκλειστικά από τις συνδρομές των εμπορικών επιχειρήσεων, ως πράξη αλληλεγγύης στους πληγέντες μικρομεσαίους εμπόρους της Αθήνας.