Μηνυτήρια αναφορά σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο, τη χρηματοδότηση και την εν γένει λειτουργία του «Ταμείου Αλληλοβοήθειας» του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΤΑΥΠΥΠΠΟ), κατέθεσε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξ. Δημητρίου, ο βουλευτής και τέως υπουργός, Αριστείδης Μπαλτάς, την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017.
Όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Μπαλτά, «η ενέργεια αυτή αποτελεί συνέχεια τόσο της ερώτησης κοινοβουλευτικού ελέγχου που κατέθεσε ο ίδιος μαζί με 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις 27.4.2017, όσο και των πολλών δημοσιευμάτων που αναφέρονται στις παθογένειες του “Ταμείου” και στο προσωρινό πόρισμα του οικονομικού ελέγχου που διενεργείται από το ΓΛΚ (σσ. Γενικό Λογιστήριο του Κράτους). Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί καθιστούν επιτακτική τη δικαστική διερεύνηση των σκανδαλωδών θεσμικών και οικονομικών ζητημάτων που αφορούν το ΤΑΥΠΥΠΠΟ».
«Επιπλέον, ο Αριστείδης Μπαλτάς επιθυμεί να εκφράσει δημόσια την αμέριστη στήριξή του προς την τέως πρόεδρο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) κα Α. Λούβη απέναντι στην επίθεση που δέχεται αυτές τις μέρες από την ηγεσία της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ). Ο τ. υπουργός, κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, συνεργάστηκε στενά με την κα Λούβη και είναι σε θέση να γνωρίζει τις εξαιρετικές προσπάθειες που κατέβαλε για την εξυγίανση, τον εξορθολογισμό των λειτουργιών και την αναβάθμιση του ΤΑΠ. Η επίθεση στο πρόσωπό της δεν μπορεί παρά να οφείλεται στην προσήλωσή της στην κυβερνητική εντολή για πλήρη διαφάνεια και εξονυχιστικό έλεγχο ως προς τη διάθεση του δημοσίου χρήματος που διαχειρίζεται το ΤΑΠ» προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Αδιαπραγμάτευτος στόχος της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ρήξη με τη διαφθορά και τη διαπλοκή σε όλα τα επίπεδα, καθώς και η διαφανής, σύννομη και εκλογικευμένη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Είναι βέβαιο πως τον στόχο αυτόν συμμερίζεται, εκτός των άλλων, και η μεγάλη πλειοψηφία των αρχαιοφυλάκων. Άλλωστε, η επίτευξή του αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση τόσο για τη ριζική αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών που όλοι γνωρίζουμε, όσο και για την πραγματοποίηση των καινοτόμων και προοδευτικών μετασχηματισμών που απαιτεί η υπέρβαση της κρίσης και η πρόοδος της κοινωνίας μας».