Δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της ιλαράς στο προσωπικό και τους ασθενεί διαβεβαιώνει το Θριάσιο νοσοκομείο, όπου πρόσφατα εμφανίσθηκαν περιστατικά της συγκεκριμένης ασθένειας σε εργαζόμενους.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του νοσοκομείου, από τις 4 Αυγούστου 2017 έως και 3 Σεπτεμβρίου 2017 εκδηλώθηκαν συνολικά έξι περιστατικά ιλαράς σε επαγγελματίες, χωρίς να έχουν μεταξύ τους επαφή, με σχετικά ελαφρά συμπτωματολογία και 2ημερη προληπτική νοσηλεία.
Όλοι οι επαγγελματίες που νόσησαν έχουν επιστρέψει από την αναρρωτική άδεια και εργάζονται κανονικά, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, ενώ τονίζεται πως από την 3η Σεπτεμβρίου 2017 κανείς άλλος εργαζόμενος του νοσοκομείου νόσησε.
«Η ενεργητική επιτήρηση συνεχίζεται και δεν έχει αναφερθεί οποιαδήποτε μετάδοση στο περιβάλλον των πρωτογενών κρουσμάτων. Ήδη έχει παρέλθει το ανώτατο χρονικό όριο επώασης της νόσου από την εμφάνιση του τελευταίου περιστατικού- ως εκ τούτου δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου στο υπόλοιπο προσωπικό και ασθενείς», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Στο Θριάσιο, από τον Ιούνιο 2017 εξετάσθηκαν και επιβεβαιώθηκαν κρούσματα ιλαράς σε οικογένειες Ρομά που κατοικούν στη περιοχή Ασπροπύργου που γειτνιάζει με το νοσοκομείο και τα περιστατικά αυτά άμεσα δηλώθηκαν γραπτώς στο ΚΕΕΛΠΝΟ, εξηγεί η διοίκηση του «Θριασείου».
«Ήδη από τον Μάρτιο 2017 με δελτίο Τύπου, ανοικτές ομιλίες προς ειδικές ομάδες, δήμους, επαγγελματίες υγείας και ειδικές ημερίδες, το νοσοκομείο μας πρωτοστάτησε στην εκστρατεία για πρόληψη μεταδιδόμενων νοσημάτων και το πρόβλημα είχε γίνει γνωστό σε όλους τους επαγγελματίες υγείας και είχε συσταθεί ανοσολογικός έλεγχος και εμβολιασμός» τονίζεται στην ανακοίνωση του νοσοκομείου το οποίο παραθέτει μια σειρά από ενέργειες που έγιναν από την πλευρά του όταν προέκυψε το πρόβλημα.
Από την εμφάνιση του πρώτου περιστατικού συστήθηκε άμεσος και επιτακτικός εμβολιασμός σε όλους τους επίνοσους (βάσει επιδημιολογικού ορισμού) επαγγελματίες υγείας, ήτοι σε όλους όσοι ευρίσκοντο σε ηλικίες 20-45 έτη και δεν είχαν γνωστή προηγούμενη νόσηση ή δεν είχαν επιβεβαιωμένο διπλό εμβολιασμό.
Συγκλήθηκαν έκτακτες ξεχωριστές συναντήσεις με τους διευθυντές και προϊσταμένους Κλινικών Τμημάτων και επόπτες ιδιωτικών συνεργείων με τους Ιατρούς Εργασίας των εταιρειών αυτών, πάντα υπό την άμεση επίβλεψη και συνεργασία με τη διοίκηση με το σκοπό να διευκολύνονται οι εργαζόμενοι προς εξέταση και εμβολιασμό.
Παράλληλα και κατόπιν συστάσεων της Επιτροπής Λοιμώξεων, το νοσοκομείο προμηθεύτηκε άμεσα τα 50 πρώτα εμβόλια για Ιλαρά, Ερυθρά και Παρωτίτιδα (τριπλά ), ενώ ήδη είχε αρχίσει μέσω ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ο καθολικός εμβολιασμός.
Επισημάνθηκαν γραπτώς οι αντενδείξεις του συγκεκριμένου εμβολίου σε βαριά ανοσοκατεσταλμένους, έγκυες και πάσχοντες από ανοσολογικά νευρολογικά νοσήματα.
Τον εμβολιασμό ανέλαβε το Τμήμα Ιατρικής Εργασίας του Θριασίου Νοσοκομείου σε συνεργασία με την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων.
Ταυτόχρονα αναρτήθηκε σχετική αφίσα της Επιτροπής Λοιμώξεων σε όλα τα Κλινικά και Διοικητικά Τμήματα με πληροφορίες και συστάσεις και αφίσα του ΚΕΕΛΠΝΟ στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.
H πορεία και εξέλιξη της έξαρσης αυτής, κοινοποιείτο τρις εβδομαδιαίως στο ΚΕΕΛΠΝΟ.
Η διοίκηση του «Θριάσιου» νοσοκομείου, επισημαίνει τέλος ότι έως σήμερα έχουν εμβολιαστεί περί τα 100 άτομα, αριθμός ικανοποιητικός για επίτευξη «ανοσιακού τείχους» στον πληθυσμό των εργαζομένων στο νοσοκομείο.
«Η επαγρύπνηση, πληροφόρηση, καταγραφή και οι εμβολιασμοί συνεχίζονται, διότι στη χώρα μας υφίσταται η επιδημική έξαρση σε ειδικούς πληθυσμούς με παρόντα τον κίνδυνο μετάδοσης στους επίνοσους λοιπούς πολίτες».