Άφαντη είναι η τουρκική πολεμική αεροπορία τις τελευταίες πέντε ημέρες καθώς σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές του ΓΕΕΘΑ σημειώνεται «μηδενική» αεροπορική τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο.
Του Μαρίνου Γκασιάμη
Την απάντηση στο τί συμβαίνει την έδωσαν τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας που μας ενημέρωσαν πως η Τουρκία εορτάζει το «Zafer Bayramı», δηλαδή την ημέρα της νίκης. Η συγκεκριμένη ημέρα είναι η 30η Αυγούστου αλλά σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή στο ΓΕΑ, όλα τα στοιχεία δείχνουν πως οι γείτονες θα την γιορτάζουν μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα, έτσι υπάρχει η ελπίδα πως μέχρι τότε δεν θα υπάρξει αεροπορική δραστηριότητά τους στο Αιγαίο.
Το… «Zafer Bayramı» ή ημέρα της νίκης για όσους δεν γνωρίζουν είναι η ημέρα της νίκης των τούρκων του Κεμάλ Ατατούρκ σε βάρος των Ελλήνων στην μάχη του Τουμλού Μπουνάρ ή Αλή Βεράν. Μια μάχη που σήμανε την αρχή της Μικρασιατικής καταστροφής για τους Έλληνες. Για την ιστορία, στην μάχη του Αλή Βεράν που έγινε στις 20 Αυγούστου, αντίπαλοι ήταν, από τη μια τα Α΄ και Β΄ Σώματα του ελληνικού στρατού (υποστηριζόμενα από τις 9η, 12η και 13η Μεραρχίες πεζικού), με διοικητή τον αρχιστράτηγο Νικόλαο Τρικούπη και από την άλλη, πολυπληθέστερα τμήματα υπό την ηγεσία του ίδιου του Μουσταφά Κεμάλ, που αποτελούσαν τον κύριο όγκο της συνολικής δύναμης του τουρκικού στρατού. Η έκβαση της μάχης υπήρξε ολέθρια για την ελληνική πλευρά, καθώς η πλειοψηφία των Ελλήνων στρατιωτών είτε φονεύθηκε, τραυματίσθηκε ή παραδόθηκε, ενώ επακολούθησε σφαγή αρκετών εκ των τραυματισμένων (και μέρους ακόμη των συλληφθέντων Ελλήνων), από Τούρκους ατάκτους και χωρικούς.
Τα Μπαϊράμια στην Τουρκία
Οι εθνικές αργίες της Τουρκίας είναι βάσει του επίσημου Γρηγοριανού ημερολογίου, ενώ οι Ισλαμικές θρησκευτικές γιορτές ανακοινώνονται επίσημα από πριν από την Προεδρία Θρησκευτικών Υποθέσεων με βάση το Ισλαμικό ημερολόγιο, και κατόπιν συντονίζονται και τοποθετούνται στο εθνικό Γρηγοριανό ημερολόγιο, με αποτέλεσμα οι ημερομηνίες για της θρησκευτικές γιορτές να μετακινούνται κάθε χρόνο με μια διαφορά περίπου 11 ημερών. Μεγάλες μη Τουρκικές ή μη Ισλαμικές παραδόσεις και εορτασμοί μπορεί επίσης να αποκαλούνται Μπαϊράμια, όπως για παράδειγμα το Χαλοουίν «Cadılar Bayramı» («Μπαϊράμ των Μαγισσών»), το Πάσχα ως «Paskalya Bayramı» («Μπαϊράμ του Πάσχα»), τα Χριστούγεννα ως «Noel Bayramı» («Μπαϊράμ των Χριστουγέννων»), το Εβραϊκό Πάσχα ως «Hamursuz Bayramı» («Μπαϊράμ των Άζυμων») και το Χανουκά ως «Yeniden Adanma Bayramı» (“Μπαϊράμ της Αναγέννησης/Αφιέρωσης”). Όμως, κάθε ειδική περίσταση ή γιορτή, δεν αναφέρεται ως Μπαϊράμ, όπως της περίπτωσης, μεταξύ άλλων, της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, ή της Απελευθέρωσης της Ιστανμπούλ.
Εθνικά Μπαϊράμια στην Τουρκία
- Πρωτοχρονιά («Yılbaşı» ή «Yılbaşı Bayramı»)
- Ημέρα Εθνικής Κυριαρχίας και Παιδιών («Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı»), 23 Απριλίου
- Εργατική Πρωτομαγιά («İşçi Bayramı»), 1η Μαΐου
- Εορτασμός της Ημέρας Ατατούρκ, Νεολαίας και Αθλημάτων («Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı»), 19 Μαΐου (1919)
- Ημέρα της Νίκης («Zafer Bayramı»), 30 Αυγούστου (1922)
- Ημέρα της (Τουρκικής) Δημοκρατίας Republic Day («Cumhuriyet Bayramı»), 29 Οκτωβρίου (1923)