Κερδισμένες θα βγουν ξανά από αύριο οι θερμές αέριες μάζες που θα έρθουν από τη βόρεια Αφρική και θα καλύψουν μεγάλο μέρος της Μεσογείου, καθώς από αύριο ξεκινάει νέα άνοδος της θερμοκρασίας.
Σύμφωνα με την ανάρτηση του μετεωρολόγυο Γιάννη Καλλιάνου στο Facebook μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο το μελτέμι σταδιακά θα εξασθενήσει και θα επηρεάζει μόνο τις πολύ ανατολικές και νότιες περιοχές του Αιγαίου.
Αναλυτικά όσα λέει ο κ. Καλλιάνος:
«Στους 38°C από την Κυριακή, στους 40-41°C από την Τετάρτη 12/7
Η δροσιά που επικρατεί όλες αυτές τις ημέρες μετά τον ισχυρότατο καύσωνα του προηγούμενου Σ/Κ, είναι η απόδειξη ότι το μελτέμι στο Αιγαίο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δρα ευεργετικά και λειτουργεί ως το απόλυτο φυσικό «κλιματιστικό» για πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Μέσα στο ερχόμενο Σ/Κ, το μελτέμι σταδιακά θα εξασθενήσει και θα επηρεάζει μόνο τις πολύ ανατολικές και νότιες περιοχές του Αιγαίου και έτσι, αυτή τη φορά, τη «μάχη» φαίνεται ότι θα την κερδίσουν πάλι οι θερμές αέριες μάζες που θα έρθουν από τη βόρεια Αφρική και θα καλύψουν μεγάλο μέρος της Μεσογείου.
Άνοδος της θερμοκρασίας από την Κυριακή – Στους 38-39°C έως την Τρίτη
Με βάση τα όσα σας προανέφερα, από την Κυριακή θα αρχίσει να παίρνει την ανηφόρα η θερμοκρασία και επομένως το τριήμερο Κυριακή – Τρίτη, στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 38-39°C. Για το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, θα σας έλεγα ότι δεν θα πρέπει να συζητάμε παραπάνω γι’ αυτές τις θερμοκρασίες διότι θεωρώ πως είναι απόλυτα αποδεκτές και μάλλον φυσιολογικές για τη χώρα μας.
Στους 40-41°C από την Τετάρτη 12/7
Αν και είναι ακόμη λίγο νωρίς για να σας δώσω ακριβή στοιχεία για το τι θα επικρατήσει στη χώρα μας από την ερχόμενη Τετάρτη και στη συνέχεια, αυτό που θα σας πω, είναι, ότι αν διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, θα έρθουν ακόμη πιο θερμές αέριες μάζες με αποτέλεσμα να βιώσουμε πάλι συνθήκες καύσωνα. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας πω εάν ο διαφαινόμενος αυτός καύσωνας θα είναι πιο ήπιος ή ίδιος με τον προηγούμενο. Αυτό που βλέπω όμως, είναι ότι ο υδράργυρος σε περιοχές της πεδινής ηπειρωτικής Ελλάδας θα σκαρφαλώσει στους 40-41°C και ίσως πολύ τοπικά στους 42°C. Οι τιμές αυτές ενδέχεται και να αλλάξουν ελαφρώς καθώς περνάνε οι μέρες, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω. Νομίζω όμως ότι το αντιλαμβάνεστε αυτό διότι έχουμε ακόμη μπροστά μας σχεδόν μια εβδομάδα.
Αν δεν είχαμε βιώσει τους 44-45°C του προηγούμενου καύσωνα τότε θα παρουσιαζόμουν πιο… εκδηλωτικός
Η αλήθεια είναι ότι άλλο να σημειώνονται 44-45°C και άλλο 40-41°C. Σαφέστατα, καύσωνας τη μια, καύσωνας και την άλλη (αν και θα σας μιλήσω στη συνέχεια για τον πρακτικό ορισμό του Ελληνικού καύσωνα), αλλά όπως και να έχει, έχουμε ήδη βιώσει έναν από τους ισχυρότερους καύσωνες της δεκαετίας πριν από λίγες ημέρες με αποτέλεσμα να έχουμε ακόμη νωπές τις μνήμες ώστε να πάρουμε εγκαίρως τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα.
Ο πρακτικός ορισμός του καύσωνα
Δεν υπάρχει κάποιος επιστημονικός ορισμός για τον καύσωνα. Εκτιμώ ότι από χώρα σε χώρα ποικίλει και αυτό είναι και το λογικό. Πράγματι, αν στο Βέλγιο σημειωθούν θερμοκρασίες της τάξεως των 34-36°C, αυτομάτως θα θεωρηθεί ισχυρός καύσωνας. Για την Ελλάδα όμως όχι. Επίσης οι 40°C για εμάς είναι κάτι το οποίο οδηγεί στην σκέψη ότι έχουμε καύσωνα. Για το Ντουμπάι όμως όχι. Άρα, με το πέρας των ετών, δημιουργήθηκε η ανάγκη να οριστεί ο καύσωνας για τα Ελληνικά δεδομένα.
Καύσωνα λοιπόν στην Ελλάδα έχουμε όταν ταυτόχρονα συμβαίνουν οι 4 παρακάτω συνθήκες:
H μέγιστη θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη ή ίση των 39°C
H ελάχιστη θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη των 26°C
Επικρατεί άπνοια ή ασθενείς άνεμοι
Οι υψηλές θερμοκρασίες παρατηρούνται σε μεγάλο μέρος της χώρας και η διάρκειά τους υπερβαίνει τις τρεις ημέρες.
Νομίζω όμως, ότι και πάλι όλα τα παραπάνω είναι σχετικά, διότι αν για παράδειγμα στη Λάρισα ή στο Άργος η μέγιστη για 3 ημέρες φτάνει καθημερινά στους 43-44°C, επικρατεί άπνοια αλλά η ελάχιστη αγγίξει τους 23-24°C, τότε, μπορεί να μην ικανοποιείται η συνθήκη Νο 2 αλλά… ρωτήστε εκεί τους κατοίκους αν πέρασαν ευχάριστα ή όχι.
Ή ακόμη, μπορεί να ικανοποιούνται οι περισσότερες από τις παραπάνω συνθήκες αλλά να διαρκέσει αυτή η θερμή εισβολή 2 ήμερες (αντί για 3). Και πάλι όμως θα είναι ένα σημαντικότατο καιρικό γεγονός που ενδεχομένως να μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως καύσωνας.
Όπως και να’ χει όμως, γνωρίζετε πολύ καλά και από πρώτο χέρι πως τις επόμενες ημέρες θα είμαι απολύτως δίπλα σας για να σας ενημερώσω διεξοδικά, έγκαιρα και έγκυρα για την ερχόμενη εβδομάδα, που όπως σας προετοίμασα-προειδοποίησα θα μας θυμίσει για άλλη μια φορά το ξακουστό ελληνικό καλοκαίρι…»