Την προσήλωση της κυβέρνησης στην καταπολέμηση της διαφθοράς και την εμπέδωση της ευνομίας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του από την Κομοτηνή, επιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση.

«Η διαφθορά δεν είναι απλά μια κακή πρακτική, έχει και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Παράγει αδικία, δεν λειτουργούν οι θεσμοί το κράτος σωστά, χάνοντας τεράστια ποσά, δημιουργείται αίσθημα ατιμωρησίας. Αυτά έχουν πολύ αρνητικό αποτέλεσμα για την ανάπτυξη της χώρας», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας σε τοπικούς φορείς. Υπενθύμισε την επισήμανσή του να δοθεί «οξυγόνο σε όλο το πολιτικό σύστημα, χτυπώντας της διαφθορά ακόμα κι αν πρέπει να ματώσουμε», όπως είπε όμως, «η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας. Επέλεξε τη σιωπή, ακόμα και τη συγκάλυψη κι αυτό αποτέλεσε πλήγμα και για το πολιτικό σύστημα, για την οικονομία, για την αξιοπιστία της χώρας διεθνώς. Αυτά πληρώνει σήμερα ο ελληνικός λαός. Και χρειάστηκε να αλλάξει η κυβέρνηση για να προχωρήσουν αυτά τα αυτονόητα».

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για «δύσκολα βήματα» καθώς πλήττονται «εμπεδωμένες νοοτροπίες», τονίζοντας ωστόσο πως η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω. «Είναι βήματα λυτρωτικά, είναι μήνυμα πως χτίζεται πολιτική ευνομίας και δικαιοσύνης, πολιτική που εγγυάται την ισονομία», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
«Είχαμε ζήσει πλιάτσικο της δημόσιας περιουσίας, τη φοροδιαφυγή και την αδιαφάνεια, συσσωρευμένων προνομίων σε βάρος του συλλογικού συμφέροντος», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας «Όλοι έχουμε ευθύνη. Μεγαλύτερη ευθύνη έχουμε να αλλάξουμε ένα σύστημα που έφερε τη χώρα μας στα πρόθυρα της χρεωκοπίας».

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πως υπάρχει οργή στον κόσμο, την οποία χαρακτήρισε δικαιολογημένη. Πρόσθεσε ωστόσο πως «η οργή και η διαμαρτυρία πρέπει σήμερα να γίνει δύναμη λύτρωσης από το παρελθόν, αλλαγής θεσμών και πρακτικών».

Την τωρινή φάση που ζει η χώρα, ο κ. Παπανδρεόυ την προσδιόρισε ως « φάση εμπέδωσης της ευνομίας, της ανάπλασης του κοινωνικού κράτους». Το κοινωνικό κράτος αποτελεί αναγκαία συνθήκη, ακόμα και για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, σημείωσε, επισημαίνοντας και τη σημασία της πράσινης ανάπτυξης που είναι, όπως είπε, «το σήμερα και το μέλλον».

«Χάσαμε χρόνο αλλά σήμερα αλλάζουμε. Επαναλαμβάνω πως αύτη η κυβέρνηση κι αυτή η Βουλή θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να δημιουργηθεί μια κοινωνία ευνομίας. Αν κάποιοι θέλουν να το αμφισβητούν, η κοινωνία βλέπει», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.