Άστεγος δεν είναι μόνο εκείνος που δεν έχει σπίτι. Αλλά και εκείνος ο οποίος δεν έχει πρόσβαση σε σπίτι με ρεύμα και νερό σύμφωνα με το νομικό προσδιορισμό του αστέγου σε σχετικό νόμο του υπουργείου Υγείας. Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος Επί της ουσίας όμως ποιοι είναι εκείνοι που μένουν στο δρόμο; Που περνούν τις νύχτες και τις μέρες τους σε κάποιο πεζούλι, σε παγκάκια και σε υπόγειες διαβάσεις… Εκείνοι που σκεπάζονται με χαρτόκουτα για να διακόψουν την εισβολή των ψυχρών ρευμάτων αέρα το χειμώνα. Για τον ψυχίατρο, Αντώνη Ρόμπο, δεν υπάρχουν νεοάστεγοι όπως κάποιοι νομίζουμε. Δεν υπάρχουν νέοι άνθρωποι που παίρνουν δύο κουβέρτες και κοιμούνται στο δρόμο επειδή έχασαν τη δουλειά τους. Οι άστεγοι αυξάνονται όχι λόγω της κρίσης, αλλά λόγω της αύξησης των τοξικοεξαρτημένων ατόμων και των προσφύγων, οι οποίοι αναζητούν καλύτερη τύχη και αναγκάζονται εκ των συνθηκών να διαμένουν στο δρόμο.
«Κάποιοι βλέπουν τις ουρές στο συσσίτιο και φεύγουν»
Λίστα αναμονής αστέγων για φιλοξενία
Οι υποστηρικτές
Πώς χάθηκαν χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους άστεγους
Χωρίς γιατρό τους τελευταίους μήνες
Στο ερώτημα εάν υπάρχει γιατρός για τους άστεγους, η απάντησή της είναι αρνητική. «Τους τελευταίους μήνες δε διαθέτουμε γιατρό. Παρά το γεγονός ότι είχαμε λάβει έγκριση για μία θέση γιατρού, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Ο διαγωνισμός για την πρόσληψή του κηρύχθηκε δύο φορές άγονος. Κι αυτό γιατί δεν εξέφρασε κανείς ενδιαφέρον σε διάστημα περίπου έξι μηνών, στη διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκαν οι δύο διαγωνισμοί».
Εντελώς ανομοιογενής ο πληθυσμός
Δασκάλα με σύνταξη και δικό της σπίτι έμενε στο δρόμο
«Θυμάμαι, είχα γνωρίσει μία δασκάλα, η οποία σύχναζε πίσω από την Ακρόπολη. Έπαιρνε σύνταξη και ζούσε με τις γάτες της στο δρόμο. Είχε επιλέξει να ζει κατ’ αυτό τον τρόπο. Κάτι που δεν είναι φυσιολογικό καθότι διέθετε και σπίτι δικό της», αφηγείται ο κύριος Ρόμπος. Ο ίδιος έχει συναντήσει πολλούς άστεγους, είτε με την ιδιότητά του παλαιότερα ως αντιπρόεδρος του Κέντρου Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, είτε ως ακτιβιστής. Μιλάει για το street working, χαρακτηρίζοντάς το πράξη αλληλεγγύης που πραγματοποιείται από πολλές οργανώσεις δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα. «Είναι η προσέγγιση προς τον άστεγο με μία ομάδα, την οποία απαρτίζουν γιατρός, κοινωνικός λειτουργός, νοσηλευτής και εάν είναι δυνατόν συμμετέχει και επισκέπτης υγείας. Στόχος είναι να αγκαλιάσουμε τον άστεγο, να εξετάσουμε την υγειονομική του κατάσταση και να τον ‘παρασύρουμε’ σε κάποια μονάδα φιλοξενίας με απώτερο σκοπό την επανένταξή του στο κοινωνικό σύνολο».
«Ελάχιστοι επανεντάσσονται»
«Μεγάλο ποσοστό εξαρτημένο από τα ναρκωτικά»
«Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού των αστέγων είναι εξαρτημένοι από τα ναρκωτικά. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς», λέει ο καθηγητής. «Ένα από τα πιο έντονα συναισθήματα που βιώνει ένας άστεγος είναι ο θυμός. Ωστόσο δύσκολα μπορούσαμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο. Εάν ήταν έγκλειστος σε κάποια φυλακή ή εάν είχε διαταραγμένες σχέσεις με την οικογένειά του. Δεν μπορούσαμε στις περισσότερες περιπτώσεις να καταλάβουμε ως street workers τι κρύβεται πίσω από το θυμό τους. Δεν απαντούσαν. Αντιθέτως κάποιοι άλλοι ήταν γαλήνιοι, απόλυτα εξοικειωμένοι στο δικό τους κόσμο απομόνωσης και ‘ασκητισμού’».
«Σπάνια πλήττονται από ασθένειες»
«Δεν υπάρχουν νεοάστεγοι»
Άστεγοι με ψυχολογικά προβλήματα και τοξικομανείς