Μαθητές του δημοτικού και του γυμνασίου προσκαλούνται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό School Lab, μια καινοτομική διαδικτυακή πλατφόρμα δημιουργίας και ανταλλαγής ιδεών σχετικά με την επιστήμη.

Οι μαθητές καλούνται να φτιάξουν ένα βίντεο για να παρουσιάσουν ένα επιστημονικό θέμα με πρωτότυπο τρόπο, σε συνεργασία με νέους επιστήμονες και τους καθηγητές τους.

O διαγωνισμός αφορά μαθητές της  Ε’ δημοτικού έως Γ’ γυμνασίου και έχει ως στόχο  να βοηθήσει τους μαθητές να κατανοήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές και οι επιστήμονες, να αναπτύξουν δημιουργική και κριτική σκέψη.

Οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες των δύο έως τριών ατόμων, θα διαλέξουν ένα επιστημονικό θέμα από οποιονδήποτε τομέα θέλουν (Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Μαθηματικά, Πληροφορική, Γεωλογία, Οικολογία, Ιατρικές Επιστήμες κ.α.) και θα το ερευνήσουν σε βάθος με τη βοήθεια νέων επιστημόνων. Στη συνέχεια θα το παρουσιάσουν μέσα από ένα δικό τους μικρό βίντεο διάρκειας τριών έως πέντε λεπτών.

Οι μαθητές θα υποστηριχθούν από νέους επιστήμονες και ερευνητές οι οποίοι έχουν διακριθεί στην επικοινωνία της επιστήμης μέσα από τον διαγωνισμό Famelab του Βρετανικού Συμβουλίου. Οι νέοι επιστήμονες θα αναλάβουν καθήκοντα καθοδηγητών μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας (webinars), καθώς επίσης με επισκέψεις σε σχολεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο του School Lab, ο ρόλος του καθηγητή θα είναι υποστηρικτικός, στο βαθμό που αυτός επιθυμεί.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί μέσω της νέας διαδικτυακής πλατφόρμας www.school-lab.org, η οποία υποστηρίζεται από την i-create της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης, ένα εναλλακτικό διαδικτυακό χώρο συνάντησης μαθητών, εκπαιδευτικών κι επιστημόνων.

Οι μαθητές θα πρέπει να αναρτήσουν το βίντεο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2011. Στην συνέχεια αυτά θα κριθούν από μια επιτροπή ειδικών, ενώ θα μπορούν να ψηφίζονται και από τους ίδιους τους μαθητές, από 1 έως 10 Δεκεμβρίου.

Οι καλύτερες ομάδες και οι καθηγητές τους θα πάρουν μέρος σε ένα επιστημονικό Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 15 ως 18 Δεκεμβρίου 2011, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, όπου και θα κληθούν να παρουσιάσουν τις εργασίες τους στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού. Η καλύτερη ομάδα θα ταξιδέψει τον Ιούνιο του 2012 στο Τσέλτενχαμ της Βρετανίας για να παρακολουθήσει το επιστημονικό φεστιβάλ της πόλης.

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το Βρετανικό Συμβούλιο (British Council) σε συνεργασία με την i-create της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του υπουργείου Παιδείας και χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς – Ινστιτούτο Νεολαίας, μέσω του προγράμματος “Νέα Γενιά σε Δράση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.