«Από τη γραμμή στο τοπίο» είναι ο τίτλος της ομιλίας του Ισπανού αρχιτέκτονα τοπίου Φερνάντο Καρούντσο ο οποίος θα μιλήσει για τη δουλειά και την πορεία του και θα συνομιλήσει με το ελληνικό κοινό τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Megaron Plus. 

Γεννημένος στη Μαδρίτη το 1958, ο Φερνάντο Καρούντσο σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Autonoma της Μαδρίτης. Μέσα από τις σπουδές του, ανακάλυψε προς μεγάλη του έκπληξη και ενθουσιασμό ότι οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τους κήπους ως τόπους συνάντησης και ακαδημίες. Διαπίστωση, που τον έκανε να τους αντιμετωπίζει ως τόπους όπου συναντώνται υλικοί και πνευματικοί κόσμοι και όπου η επαφή με τη φύση μπορεί να δώσει τροφή και στην ψυχή και στο σώμα. Έτσι, στράφηκε στην αρχιτεκτονική τοπίου, σπουδάζοντας στη σχολή Castillo de Batres.

Το αρχιτεκτονικό του γραφείο Fernando Caruncho and Associates έχει αναλάβει πλειάδα ιδιωτικών και δημόσιων κήπων, μεταξύ των οποίων η La Terraza de los Laureles στον Βοτανικό Κήπο της Μαδρίτης.

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο Καρούντσο δούλευε αποκλειστικά στην Ισπανία, όμως εδώ και πάνω από μια δεκαετία έχει περάσει τα σύνορα της πατρίδας του αναλαμβάνοντας έργα στις ΗΠΑ, τη Νέα Ζηλανδία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ιαπωνία, την Ελλάδα και αλλού.

Ο ίδιος επιλέγει τις δουλειές του πολύ προσεκτικά. «Τα περισσότερα έργα μου χρειάζονται τρία με πέντε χρόνια για να ολοκληρωθούν. Αυτό σημαίνει μια μακρά, στενή σχέση με τους πελάτες. Το σημαντικότερο, λοιπόν, είναι η εμπιστοσύνη».

Η διάλεξη πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ). Τη διάλεξη θα προλογίσουν ο Αντιπρόεδρος του ΚΙΚΠΕ, Μάνος Δημητρακόπουλος και ο αρχιτέκτονας Μέμος Φιλιππίδης.

Η διάλεξη θα γίνει στα ισπανικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό με δελτία προτεραιότητας