Χωρίς επιπλέον αποζημίωση και με ανοιχτό το ενδεχόμενο απόλυσης τους βρίσκονται αντιμέτωποι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι ενταχθούν σε καθεστώς εφεδρείας. Το τελικό σχέδιο που φαίνεται ότι θα εφαρμόσει και η νέα κυβέρνηση προβλέπει ότι η αποζημίωση συνυπολογίζεται στην καταβολή του 60% του βασικού μισθού τους που θα λαμβάνουν έως και 24 μήνες συνυπολογίζεται στο ποσό της αποζημίωσης απόλυσης.
Το ενδεχόμενο της εφεδρείας θα αντιμετωπίσουν και οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου 10 οργανισμών θα μεταταχθούν σε κενές οργανικές θέσεις του δημοσίου. Όσοι υπάλληλοι αορίστου χρόνου από τους 22 συγχωνευόμενους οργανισμούς δεν μεταταχθούν σε κενές οργανικές θέσεις των φορέων υποδοχής (όπως σημείωνε ο εφαρμοστικός νόμος) θα τεθούν αυτόματα σε καθεστώς εφεδρείας.
Με την παραπάνω ρύθμιση αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των «εφέδρων» που υπολογιζόταν εντός του 2011 από τους συγχωνευόμενους και καταργούμενους οργανισμούς, με στόχο να συμπληρωθεί ο αριθμός των 30.000 εφέδρων μέχρι το τέλος του 2011, μαζί με τους υπαλλήλους που θα τεθούν στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.
Θεωρητικά, έχουν τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία από την 1η Νοεμβρίου το σύνολο των υπαλλήλων αορίστου χρόνου των καταργούμενων οργανισμών οι οποίοι είναι: Εθνικός Οργανισμός Έρευνας και Τεχνολογίας, Σταθμός Ελέγχου Κάπρων, Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, Εκπαιδευτικό Κέντρο Επιμόρφωσης Δασικών Υπαλλήλων, Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού, Έργο Πολιτών, Εθνικό Στάδιο Νέας Ιωνίας Βόλου, Κέντρο Εκπαίδευσης Ιππασίας, Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού Α.Ε., ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ Α.Ε.