Συμβόλαιο που προβλέπει ότι σε περίπτωση αλλαγής νομίσματος στη χώρα μας οι τιμές που θα ισχύουν θα είναι σύμφωνες με την ισοτιμία του ευρώ και του νέου νομίσματος, υπέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα τουριστικός επιχειρηματίας από την Ελλάδα με ξένη εταιρεία που έχει έδρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην «Καθημερινή», το συμβόλαιο υπογράφηκε για την παροχή τουριστικών υπηρεσιών της ελληνικής εταιρείας προς την ξένη εταιρεία στη χώρα μας το 2012. Η σχετική συζήτηση για την υπογραφή του εν λόγω συμβολαίου είχε ξεκινήσει πριν από περίπου ένα μήνα. Την προηγούμενη εβδομάδα, όμως, εκπρόσωποι της ξένης εταιρείας ενημέρωσαν την ελληνική πλευρά ότι δεν μπορεί να υπογραφεί το συμβόλαιο αν δεν προστεθεί ο συγκεκριμένος όρος. Η ελληνική εταιρεία αναγκάσθηκε, τελικά, να προσθέσει τον όρο προκειμένου να υπογραφεί το συμβόλαιο. Σε διαφορετική περίπτωση θα έχανε τη δουλειά.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε ανάλογη απαίτηση από τον tour operator TUI Nordic προς ξενοδόχους, κυρίως, της Κρήτης. Συγκεκριμένα, ο εν λόγω tour operator με έγγραφη επιστολή απαιτούσε, μονομερώς, να προστεθεί αντίστοιχος όρος για, ήδη, υπογεγραμμένα συμβόλαια που αφορούσαν τη σεζόν του 2012.
Δηλαδή, σε περίπτωση αλλαγής νομίσματος, οι τιμές που θα ισχύουν να είναι σύμφωνες με την ισοτιμία του ευρώ και του νέου νομίσματος. Ομως, πέραν αυτού του όρου ζητούσε, επιπλέον, να συμφωνήσουν οι ξενοδόχοι ότι οι προκαταβολές που τους δόθηκαν σε ευρώ θα επιστραφούν με την ισοτιμία όχι της δραχμής/ευρώ αλλά της στερλίνας/ευρώ.
Ας δούμε, όμως, ένα παράδειγμα για να γίνει αντιληπτό γιατί το ζητάει αυτό ο tour operator, στο υποθετικό σενάριο αλλαγής νομίσματος στη χώρα. Εστω λοιπόν ότι ένας ξενοδόχος υπογράφει σήμερα συμβόλαιο ύψους 1.000 ευρώ και παίρνει στην πρώτη προκαταβολή από τον tour operator ύψους 500 ευρώ. Στη δεύτερη προκαταβολή, έστω, ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στη δραχμή με υποτιθέμενη ισοτιμία 1 ευρώ προς 340,75 δρχ. Για τη δεύτερη προκαταβολή των 500 ευρώ ο ξενοδόχος θα πληρώσει 170.375 δρχ.
Στη συνέχεια, όμως, πρέπει να επιστρέψει την πρώτη προκαταβολή των 500 ευρώ με ισοτιμία ευρώ/στερλίνας, όπως καταγράφηκε κατά την υποτιθέμενη ημέρα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Με ισοτιμία δραχμής προς ευρώ θα επέστρεφε 170.375 δρχ. / 340,75 = 500 ευρώ. Με ισοτιμία, όμως, ευρώ προς στερλίνα θα επέστρεφε 500 ευρώ Χ 1,16 (σημερινή ισοτιμία 1 ευρώ = 0,86 στερλίνες) = 580 ευρώ Χ 340,75 = 197.635. Το κέρδος για τον tοur operator θα είναι 27.260 δρχ.
Οι ξενοδόχοι αντέδρασαν οργανωμένα στην απαίτηση αυτή του tour operator μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, η οποία σύστησε στα μέλη της να μη συναινέσουν σε τέτοιου είδους πρακτικές. Παράλληλα, οι ξενοδόχοι ζήτησαν την παρέμβαση της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
Πράγματι, ο υφυπουργός κ. Γιώργος Νικητιάδης επικοινώνησε με υψηλόβαθμο στέλεχος της TUI, αναφέροντας ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε δεκτή αυτή την πρακτική».
Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή την πρακτική προτίθενται να ακολουθήσουν και άλλοι tour operators. Μάλιστα, οι ξενοδόχοι δεν αποκλείουν την πιθανότητα η πρακτική αυτή να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και έγερση αντίστοιχων απαιτήσεων και από άλλες επιχειρήσεις της τουριστικής αγοράς και όχι μόνο.
Οπως υποστηρίζουν «παρόμοιες ενέργειες δεν προάγουν το κλίμα καλής συνεργασίας που πρέπει να επικρατεί μεταξύ των μερών, είναι δε από κάθε άποψη αποδοκιμαστέες».
Επίσης, εκτιμούν ότι η όποια διαχείριση του ζητήματος ξεφεύγει από τη νομική ή οικονομοτεχνική σφαίρα της επιχειρηματικής απαίτησης ενός Τουριστικού Οργανισμού και εμπεριέχει και πολιτικές προεκτάσεις που θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα φαινόμενο που, αργά αλλά σταθερά, παίρνει διαστάσεις, οι οποίες μέχρι πρότινος θεωρούνταν αδιανόητες.