Την επιθυμία της γερμανικής κυβέρνησης να συμβάλλει ώστε η ελληνική οικονομία να πάρει μια νέα δυναμική με τη βοήθεια των γερμανικών επενδύσεων εξέφρασε ο υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, μιλώντας στην εναρκτήρια συνεδρίαση της 2ης ελληνογερμανικής συνάντησης, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Φούχτελ από την πλευρά του επισήμανε ότι πρόθεση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, ‘Ανγκελας Μέρκελ δεν είναι απλώς να σώσει τις τράπεζες αλλά να προωθηθεί μια κοινή ανάπτυξη Ελλάδας και Γερμανίας ενώ υπογράμμισε ότι τα πακέτα βοήθειας προς την Ελλάδα δεν έχουν προηγούμενο στην Ευρώπη.

Υποδεχόμενος τη γερμανική αντιπροσωπεία στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης αναφέρθηκε στις προσωπικές του επιρροές από τη Γερμανία αλλά και στην οργάνωση του γερμανικού συστήματος και της τοπικής της αυτοδιοίκησης. «Αναλαμβάνω την υποχρέωση ως δήμαρχος, σε ένα χρόνο από τώρα, να έχουμε απτά αποτελέσματα στη συνεργασία των αυτοδιοικήσεων Ελλάδας και Γερμανίας. Πρέπει να αλλάξουμε δρόμο, να αντιγράψουμε το γερμανικό σύστημα στην τοπική αυτοδιοίκηση» τόνισε.

Τέλος την ανάγκη ουσιαστικής ενεργοποίησης των αδελφοποιήσεων μεταξύ ελληνικών και γερμανικών πόλεων που έχουν μείνει «στα χαρτιά» υπογράμμισαν εκπρόσωποι των αυτοδιοικήσεων των δύο χωρών. Ως πεδία πιθανής διμερούς συνεργασίας ανέφεραν, εξάλλου, τον αειφόρο τουρισμό, την αγροτική οικονομία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.