Νόμο ηλικίας… 71 ετών επιστρατεύει η κυβέρνηση προκειμένου να λύσει το γόρδιο δεσμό της αποκομιδής των απορριμμάτων, που απειλούν πλέον σοβαρά τη δημόσια υγεία.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος υπέγραψε την επείγουσα υγειονομική διάταξη για την αποκομιδή των σκουπιδιών από τους δρόμους, η οποία βασίζεται στον Αναγκαστικό Νόμο 2520 του 1940.

Σύμφωνα με αυτόν αποφασίζεται η αποκομιδή όλων των απορριμμάτων χωρίς άλλη καθυστέρηση και «ο εκ προθέσεως παραβαίνων επιτακτικής ή απαγορευτικήν υγειονομικήν διάταξιν εκ των εν άρθρω 1 αναφερομένων, τιμωρείται διά προστίμου μέχρι τριών χιλιάδων δραχμών ή διά κρατήσεως μέχρι δέκα πέντε ημερών ή δι’ αμφοτέρων των ποινών. Εν περιπτώσει υποτροπής τα ανώτερα ταύτα όρια διπλασιάζονται».

Τα αρμόδια όργανα των δήμων, της Περιφέρειας και κάθε αρμόδιο όργανο, θα διενεργούν ανά τακτικά χρονικά διαστήματα ελέγχους και θα επιβάλουν κυρώσεις στους ρυπαντές ή σε όσους, με πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους, δεν συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος.

«Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα ανωτέρω επιβάλλονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από τον α.ν. 2520/1940, καθώς και από τις διατάξεις του άρθρου 11 της αναφερόμενης στην προηγούμενη παράγραφο υγειονομικής διάταξης, εκτός εάν προβλέπονται βαρύτερες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις από άλλες διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας».