Ένα 5χρονο νήπιο από το Καματερό νοσηλεύτηκε στο Ιατρικό Κέντρο Αμαρουσίου εφόσον διεγνώσθη με μηνιγγίτιδα η οποία ραγδαία, εντός 24ώρου, εξελίχθηκε σε μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία.
Το παιδί μεταφέρθηκε εκτάκτως στο Αγλαΐα Κυριακού στις 12 Οκτωβρίου όπου και νοσηλεύεται.
Το κοριτσάκι διεγνώσθη με μηνιγγίτιδα τύπου Β, η οποία έχει προκαλέσει εκτεταμένες νεκρώσεις στην περιοχή της φτέρνας και των δαχτύλων καθιστώντας τη χειρουργική επέμβαση απαραίτητη.
Το περιστατικό εκδηλώθηκε σε νηπιαγωγείο του Καματερού που συστεγάζεται με δημοτικό σχολείο ενώ για λόγους πρόληψης οι γονείς ενημερώθηκαν από τις διοικήσεις των σχολείων να μην προσκομίσουν τα παιδιά τους στο σχολείο για μια ημέρα.
Το περιστατικό καταδεικνύει πόσο σοβαρή είναι η νόσος, με ύπουλα συμπτώματα που προσομοιάζουν την απλή γρίπη. Τέτοιες δυσάρεστες συγκυρίες αναδεικνύουν επίσης τη σημασία της πρόληψης μέσω του εμβολιασμού.
Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα παρέχεται εμβολιαστική κάλυψη για τη μηνιγγίτιδα με την εξαίρεση της μηνιγγίτιδας τύπου Β που αποτελεί και μια από τις πλέον επικίνδυνες καθώς εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί να προκαλέσει από χρόνια αναπηρία έως και θάνατο.
Πρόληψη
Είναι η καλύτερη στρατηγική για την καταπολέμηση οποιασδήποτε ασθένειας – ειδικά όταν πρόκειται για τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, η οποία εξελίσσεται ραγδαία και είναι δυνητικά θανατηφόρος τόσο στη βρεφική όσο και στην εφηβική ζωή.
Ο εμβολιασμός βοηθά όχι μόνο στην αντιμετώπιση της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου αλλά και στη μείωση της ασυμπτωματικής φορείας. Στα πρώτα 30 χρόνια ζωής ένα άτομο βιώνει περίπου 10 περιστατικά φορείας.
Στη χώρα μας κυκλοφορούν εμβόλια που προστατεύουν από τις τέσσερις οροομάδες (A,C,W,Y) του βακτηρίου που προκαλούν το 10% των περιστατικών.
Τον τελευταίο καιρό κυκλοφόρησε εμβόλιο που προστατεύει από την οροομάδα Β, που προκαλεί την πλειονότητα των περιστατικών στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα.
Σε πρόσφατη έρευνα τα 2/3 των παιδιάτρων αναγνώρισαν τη μηνιγγίτιδα Β ως μία νόσο υψίστης σημασίας για τη δημόσια υγεία, δηλώνοντας στην πλειοψηφία τους (66,9%) ότι η νόσος έχει πολύ σοβαρές συνέπειες και το ποσοστό θνησιμότητας σε παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους είναι υψηλό.
Επίσης, 9 στους 10 παιδιάτρους συστήνουν στους γονείς τον εμβολιασμό των παιδιών τους έναντι της μηνιγγίτιδας Β.
Ωστόσο, μόνο 3 στους 10 γονείς έχουν εμβολιάσει το παιδί τους έναντι της νόσου, με το 94,7% των παιδιάτρων και 63,3% των γονέων να δηλώνουν ως κυριότερο αποτρεπτικό παράγοντα τη μη ένταξη του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων και κατ’ επέκταση τη μη αποζημίωσή του.
Βασικά Στοιχεία για τη Μηνιγγίτιδα
Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος είναι μία σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη και η κύρια αιτία βακτηριακής μηνιγγίτιδας και σηψαιμίας. Είναι ύπουλη καθώς εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί να προκαλέσει θάνατο ή ισόβια αναπηρία.
Τα συμπτώματα
Τα αρχικά συμπτώματα της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου είναι συχνά μη ειδικά και μοιάζουν με αυτά της γρίπης, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο. Αυτά είναι:
- Αυχενική Δυσκαμψία
- Υψηλός Πυρετός
- Αιμορραγικό εξάνθημα
- Σύγχυση
- Πονοκέφαλος
- Έμετος
- Φωτοφοβία
Ευπαθείς ομάδες – Ποιοι κινδυνεύουν
Όλοι μπορούν να προσβληθούν από μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο. Βρέφη, νήπια, έφηβοι και νεαροί ενήλικες αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες.
Τα βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών.
Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο, κυρίως επειδή έρχονται αντιμέτωποι με νέες καταστάσεις και ο τρόπος της ζωής τους αλλάζει. Οι συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες εμφανίζουν ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό θνητότητας.
Πώς μεταδίδεται
Με σταγονίδια και σάλιο. Το κάπνισμα, ενεργητικό ή παθητικό, αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου για αποικισμό και νόσηση. Οι πιο συχνοί τρόποι μετάδοσης είναι:
- Φιλί
- Βήχας
- Φτάρνισμα
Ο μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω συγκεκριμένων καθημερινών δραστηριοτήτων. Ακόμα και τα άτομα που δεν εμφανίζουν τη νόσο μπορούν να φέρουν τα βακτήρια στη μύτη και τον φάρυγγα και να τα μεταδώσουν σε άλλους.
Πράγματι, τα περισσότερα βρέφη, νήπια και έφηβοι με μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, προσβάλλονται μέσα από την επαφή με φαινομενικά υγιή μέλη της οικογένειάς τους ή άτομα που τα φροντίζουν και τα οποία είναι φορείς του βακτηρίου.
Τo βακτήριo που προκαλεί τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο ονομάζεται Neisseria meningitidis. Από τις πέντε σημαντικότερες ομάδες του μηνιγγιτιδόκοκκου A, B, C, W, και Y – η οροομάδα B είναι η επικρατέστερη σε όλη την Ευρώπη (ποσοστό εμφάνισης 90%) ενώ εμφανίζεται σε όλο τον κόσμο.