Εικόνα εγκατάλειψης και άναρχης δόμησης παρουσιάζει το ιστορικό κέντρο της Φλώρινας. Δεκάδες κτίσματα του 19ου αιώνα είναι υπό κατάρρευση και πολυώροφες πολυκατοικίες αμφιβόλου αισθητικής «σφηνώνονται» ανάμεσά τους.

Τα παραπάνω διαπιστώνουν οι αρχιτέκτονες Σοφοκλής Κωτσόπουλος, Ειρήνη Τζηρίνη και Ευθαλία Τσαπάνου- Κωτσοπούλου σε έρευνα που διενήργησαν στην περιοχή και θα παρουσιάσουν στο συνέδριο «Δημόσιος χώρος… αναζητείται».

Η συνοικία Βαρόσι στο ιστορικό κέντρο της Φλώρινας ήταν κατά το 19ο αιώνα το ζωτικότερο και πλέον εμπορικό κομμάτι της πόλης. Σήμερα, η περιοχή δεν θυμίζει τίποτα από την αλλοτινή της δόξα. Τώρα είναι αφημένο στην τύχη του και την εργολαβική εξέλιξη, παρατηρούν οι αρχιτέκτονες.

Η έρευνα των τριών αρχιτεκτόνων περιλαμβάνει μια πρόταση εξυγίανσης της συνοικίας Βαρόσι, με αρχιτεκτονική παρέμβαση σε ένα τμήμα αυτής επί του παραποτάμιου άξονα.

Σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα της πρότασης, οι μελετητές προτείνουν την ένταξη της χρηματοδότησής της σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Το πρώτο συνέδριο «Δημόσιος χώρος… αναζητείται» διοργανώνει από τις 20 ως τις 22 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τα Τμήματα Αρχιτεκτόνων των Πολυτεχνικών Σχολών των Πανεπιστημίων ΑΠΘ, Δημοκρίτειου, Πατρών, Θεσσαλίας και του Πολυτεχνείου Κρήτης.