Σκληρές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και δραστικές περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις αλλά και στο εφάπαξ περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή. Η κυβέρνηση προχωρεί σε διετές «πάγωμα» της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, δίνοντας παράλληλα το δικαίωμα στις ενώσεις προσώπων που θα εκπροσωπούν τα 3/5 των εργαζομένων να υπογράφουν ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις και σε επιχειρήσεις με προσωπικό κάτω των 20 ατόμων.
Αυτό σημαίνει ότι για τα επόμενα δύο χρόνια δεν θα υπογράφονται κλαδικές συμβάσεις με αποτέλεσμα οσονούπω να παύουν να ισχύουν όσα προβλέπουν και οι μισθοί να συμπιεστούν στα επίπεδα που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Παράλληλα, καταργούνται η κατάθεση αιτιολογικής έκθεσης στο Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και η ρήτρα προτίμησης της ευνοϊκότερης σύμβασης για τον εργαζόμενο. Σημειώνεται ότι η ρήτρα προτίμησης επέτρεπε στον εργαζόμενο μιας επιχείρησης να επιλέξει την ευνοϊκότερη σύμβαση εργασίας μεταξύ κλαδικής, επιχειρησιακής και ομοιοεπαγγελματικής, ενώ εφεξής η επιλογή αυτή παύει να υφίσταται, με αποτέλεσμα να εφαρμόζεται αυτή που θα συμφωνηθεί μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου.
Ακόμη επιταχύνεται η ίδρυση επιχειρησιακών σωματείων, η οποία θα γίνεται μέσα σε ένα μήνα.
Σύμφωνα με στελέχη της ΓΣΕΕ, οι μισθοί θα μειωθούν σταδιακά ή ακόμη και εφάπαξ κατά 30% με 40%, με σημείο κατάληξης τα 750 ευρώ της EΓΣΣE, ενώ οι εργασιακές σχέσεις θα «ελαστικοποιηθούν» σε τρομακτικό βαθμό.