«Η συμβουλή μου είναι να εστιάσετε στην ποιότητα, στο branding και στην προώθηση των προϊόντων και η Ευρώπη είναι εδώ να σας βοηθήσει», τόνισε ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε., Φιλ Χόγκαν, ανοίγοντας τις εργασίες του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, που διοργανώνει η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ. Κεντρικό θέμα του συνεδρίου είναι οι πρόσφατες και μελλοντικές εξελίξεις, σε σχέση με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Ο κ. Χόγκαν σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα με σημαντική γεωργική παράδοση, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Τα προϊόντα σας, από το ελαιόλαδο μέχρι τη φέτα και τα φρούτα-λαχανικά, είναι πασίγνωστα σε όλον τον κόσμο. Και φυσικά η Ελλάδα είναι μία χώρα που φημίζεται για την ποιότητά της». «Την περίοδο 2014-2020, οι Έλληνες αγρότες θα λάβουν περίπου 15 δισ. ευρώ σε άμεσες ενισχύσεις, δημιουργώντας έτσι ένα δίχτυ ασφαλείας για να συνεχίσουν να παράγουν. Προέρχομαι από την Ιρλανδία και καταλαβαίνω τι περνάτε. Και εμείς περάσαμε παρόμοιες καταστάσεις. Η καινοτομία και η δημιουργικότητα στις αγροτικές περιοχές μπορούν να σας βγάλουν από την κρίση. Το 1/3 των νέων θέσεων εργασίας στην Ιρλανδία από το 2011 έως το 2013 προήλθε από τον τουρισμό και τον αγροτικό τομέα. Δεν έχω αμφιβολία ότι μπορείτε να κάνετε το ίδιο», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Αναφερόμενος στα προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης, υπογράμμισε ότι «προστατεύονται και θα συνεχίσουν να προστατεύονται σε όλες τις εμπορικές συμφωνίες και σε αυτές με τις ΗΠΑ», ενώ μιλώντας συγκεκριμένα για τη φέτα υποστήριξε ότι «από το μηδέν, χωρίς καμία νομική βάση, μαζί με τον επίτροπο Εμπορίου καταφέραμε την αναγνώριση της φέτας και στη Νότια Αφρική. Για τα επόμενα πέντε χρόνια έχουμε δεσμευτεί να βελτιώσουμε αυτήν την αναγνώριση περαιτέρω, όπως το πετύχαμε στον Καναδά και το Βιετνάμ».

Σε ερώτηση για τους αγρότες που δεν συμπλήρωσαν σωστά την Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης (ΟΣΔΕ), ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα νέων γεωργών και αφορά περίπου 28.000 αγροτικές οικογένειες, απάντησε ότι θα ερευνήσει επιμελώς το θέμα και θα προσπαθήσει να βοηθήσει για να μείνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι αγρότες στην παραγωγή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος συμμετείχε στο συνέδριο, επεσήμανε ότι «το κρίσιμο, στην προσπάθεια να πάει μπροστά η χώρα με ανάπτυξη στον παραγωγικό τομέα, είναι οι συνέργειες. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι χρειαζόμαστε συνέργειες στην παραγωγική βάση. Συνεργασίες μεταξύ των παραγωγών, των συνεταιρισμών που έχουν σωστή ανάλυση γι’ αυτό που γίνεται σήμερα στη χώρα, στην περιοχή, στην Ευρώπη, στον κόσμο. Συνέργειες με όποιους μπορούν να ανοίξουν τον ορίζοντα και να πάμε μπροστά».

Για το πώς το ποιοτικό ελληνικό προϊόν θα μπορεί να έχει σοβαρή παρουσία στις διεθνείς αγορές και στις μεγάλες αλυσίδες της Ευρώπης και της Αμερικής, ο κ. Μπόλαρης είπε ότι απαιτείται ειδικό εργαλείο και σημείωσε ότι «η Ισπανία πηγαίνει στην Αμερική με πέντε εταιρείες που εξάγουν λάδι και εμείς εμφανιζόμαστε με 700 εταιρείες. Αυτό, όμως, μας αφήνει έξω από τις μεγάλες αλυσίδες. Είναι μία πρόκληση που πρέπει να τη συζητήσουμε, στην κατεύθυνση της αγροτικής ανασυγκρότησης, στην κατεύθυνση της παραγωγής της δημιουργίας νέου παραγωγικού προτύπου για να πάει μπροστά η χώρα».

Ο γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ, βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης, ανέφερε ότι η γεωργία αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης και μιλώντας για τα προϊόντων ονομασίας προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης τόνισε: «Η ιδιαιτερότητα αυτή δεν θα πρέπει να θυσιαστεί στο πλαίσιο σύναψης εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες. Είναι ακατανόητο για μας, να διακινείται φέτα από τρίτες χώρες, καθώς από την αρχαιότητα ακόμη αυτός ο τύπους τυριού παρασκευάζεται με συγκεκριμένη τεχνική, από γάλα που προέρχεται από αιγοπρόβατα ελληνικών φυλών που βόσκουν σε περιοχές με ιδιαίτερη χλωρίδα και μικροκλίμα».