Με καζάνια που βράζουν μοιάζουν η Χίος και η Λέσβος, καθώς η αγανάκτηση ξεχειλίζει για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στα hot spot των νησιών. Επεισόδια σημειώθηκαν χτες στη Χίο, με χρήση χημικών, συλλήψεις και ξυλοδαρμούς, κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου διαμαρτυρία για τις επιπτώσεις του προσφυγικού στο νησί. Παράλληλα, στα άκρα φτάνει και η κατάσταση στη Λέσβο και συγκεκριμένα στη Μόρια καθώς συγκρούσεις σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης μεταξύ Αφρικανών και Αφγανών, την ώρα που οι κάτοικοι προγραμματίζουν διαμαρτυρίες και καταλήψεις για την επόμενη βδομάδα.
Νύχτα με έκτροπα και συλλήψεις στη Χίο
Η συγκέντρωση το απόγευμα της Τετάρτης στην κεντρική πλατεία της Χίου εξελίχθηκε αρχικά χωρίς προβλήματα, τα πνεύματα όμως άρχισαν να οξύνονται όταν ομάδα διαμαρτυρομένων, στην οποία είχαν εισχωρήσει άτομα του ακροδεξιού χώρου, κινήθηκαν με κατεύθυνση αρχικά τον άτυπο καταυλισμό στο ΔΗΠΕΘΕ και στη συνέχεια προς τον δημοτικό καταυλισμό της Σούδας. Οι πρώτες αψιμαχίες έγιναν κοντά στον άτυπο καταυλισμό του ΔΗΠΕΘΕ χωρίς όμως να διασπαστεί ο αστυνομικός κλοιός που είχε αναπτυχθεί εκεί από άνδρες των ΜΑΤ. Η πορεία συνεχίστηκε, ενώ κάποιοι επιχείρησαν να κατευθυνθούν προς τους καταυλισμούς μέσω της οδού Οινοπίωνος, η οποία επίσης είχε αποκλειστεί από αστυνομικές δυνάμεις. Στο σημείο αυτό και περίπου στις 8 το βράδυ σημειώθηκαν συγκρούσεις αστυνομικών με τους διαδηλωτές και έγινε περιορισμένη χρήση χημικών.
ΣΥΡΙΖΑ Χίου: Τα επεισόδια έγιναν με ανοχή της αστυνομίας
Για επαναλαμβανόμενες ακραίες συμπεριφορές από «γνωστούς γραφικούς ακροδεξιούς σε όλη τη Χίο», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου, σημειώνοντας ότι η κατάληξη της συγκέντρωσης ήταν αναμενόμενη «αφού σχεδόν πάντα έχουν την ανοχή της αστυνομίας». Όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου «συγκεκριμένοι ακραίοι, χρησιμοποιώντας αυτό που μόνο έχουν, το μίσος για τον άνθρωπο, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία σπέρνουν τον τρόμο και τον πανικό, στοχοποιώντας πολίτες και δημοσιογράφους που κάνουν την δουλειά τους». Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή της καταγγέλλει «τη χθεσινή συγκέντρωση «ομάδων πολιτών» στην πλατεία Βουνακίου, που χωρίς ταυτότητα και μέσα από συνθήματα που επί μέρες διαλαλούσε ο γνωστός τελάλης προσπάθησαν να σπείρουν στο νησί μας την μισαλλοδοξία», όπως αναφέρει το politischios.gr. Παράλληλα καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων που έγιναν παρουσία της αστυνομίας και υπογραμμίζει ότι περιμένει να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.
Στα άκρα και οι κάτοικοι της Μόριας
Οι ζημιές στο χωριό από εξεγερμένους και εξοργισμένους ταυτόχρονα μετανάστες που εγκαταλείπουν το hot spot της Μόριας αποτέλεσαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους κατοίκους. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, σύγκρουση σημειώθηκε ανάμεσα σε Αφρικανούς και Αφγανούς, ως αποτέλεσμα της πολύμηνης παραμονής χιλιάδων ανθρώπων σε μια δομή που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τους. Η σύγκρουση εξελίχθηκε στη 1 μετά μεσάνυχτα και ξέσπασε όταν ομάδα Αφγανών επιτέθηκε σε βορειοαφρικανούς με ξύλα και πέτρες. Οι βορειοαφρικανοί αντεπιτέθηκαν και η σύρραξη γενικεύτηκε. Υπήρξαν μικροτραυματισμοί οι οποίοι αντιμετωπίσθηκαν από εργαζόμενους σε ΜΚΟ που επιχειρούν στο hot spot. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν άλλη μια διαφυγή από το hot spot μεγάλης ομάδας, κυρίως μεταναστών, που προστέθηκαν σε όλους όσοι ζουν, εδώ και καιρό, στο κέντρο της πόλης και διανυκτερεύουν σε δημόσιους χώρους και πάρκα. Ήδη από την Τρίτη, οι κάτοικοι είχαν ανακοινώσει κινητοποιήσεις διεκδικώντας άμεση αποσυμφόρηση του hot spot. «Δεν μπορεί ένα χωριό να σηκώνει το βάρος του προσφυγικού ζητήματος του νησιού, με 5.000 εγκλωβισμένους και αγανακτισμένους ανθρώπους, οι οποίοι δικαίως διαμαρτύρονται. Όμως και ο κόσμος εδώ δεν αντέχει άλλο», υποστηρίζει ο πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου Μόριας, Νίκος Τρακέλλης, όπως αναφέρει το lesvosnews.net.