Την ανάγκη συστηματικής καταγραφής των ηλικιών και εκπαιδευτικών αναγκών όλων των παιδιών που μετακινούνται, υλοποίησης του προγραμματισμού του υπουργείου Παιδείας για την ένταξη των παιδιών αυτών στην εκπαίδευση, ανάπτυξης δράσεων που θα ενισχύουν την κοινωνικοποίηση των παιδιών και βελτίωσης των εγκαταστάσεων στους χώρους φιλοξενίας επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο Συνήγορος του Πολίτη.
Επίσης, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ο Συνήγορος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη του δικαιώματος όλων των παιδιών στην εκπαίδευση και σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. «Απαιτούνται προσεκτικές ενέργειες, ώστε να υποστηριχθεί σταδιακά η ομαλή ένταξή τους στο σχολείο, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες τους και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, κυρίως όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Υπολογίζεται ότι τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας σε μετακίνηση δεν θα υπερβούν τα 18.000 σε όλη τη χώρα (1,4% του συνολικού μαθητικού πληθυσμού).
Το καλοκαίρι, ο βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού και συνεργάτες του επισκέφθηκαν μεγάλο αριθμό χώρων όπου βρίσκονται παιδιά προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ελλάδα. Ειδικότερα, επισκέφθηκαν τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέσβου, Χίου και Σάµου, δέκα ξενώνες για ασυνόδευτους ανηλίκους στο Βόρειο Αιγαίο, την Αττική, την Μαγνησία και την Θεσσαλονίκη και 14 ανοικτούς χώρους φιλοξενίας σε Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Αττική, Βόρειο Αιγαίο. Επίσης, διενήργησαν απροειδοποίητες αυτοψίες σε επτά αστυνοµικά τµήµατα στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία για να ελέγξουν, εάν κρατούνται ασυνόδευτοι ανήλικοι. Παράλληλα, ο βοηθός Συνήγορος συναντήθηκε µε περιφερειακούς και τοπικούς συντονιστές των χώρων φιλοξενίας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, µέλη της επιστηµονικής επιτροπής και του αρµόδιου γραφείου του υπουργείου Παιδείας, στελέχη του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Ύπατης Αρµοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και µη κυβερνητικών οργανώσεων.