Το «πράσινο φως» για την ανέγερση κτιρίου-πωλητηρίου και χώρων υγιεινής στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου, από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, πήρε η σχετική μελέτη που εκπόνησε το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων.

Η μελέτη, που έγινε από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ), αφορά στην ανέγερση των δύο κτιρίων στο πλάτωμα απέναντι από το αναψυκτήριο, δίπλα στο πρανές του βράχου.

Ο αρχαιολογικός χώρος του Σουνίου είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους σε επισκεψιμότητα χώρους της Ελλάδας. Με στόχο την ανάδειξη της σημασίας του, αλλά και την προστασία των μνημείων του, έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 1.650.000.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται να δημιουργηθούν διαδρομές περιήγησης (κυρίων και δευτερευουσών), στάσεις ενημερώσεων και ανάπαυσης, να οριοθετηθούν τα μνημεία με κατάλληλες περιφράξεις, να τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες και φυλάκια στο ιερό του Ποσειδώνος και της Αθηνάς, να περιφραχθεί το ιερό της Αθηνάς Σουνιάδος, να πραγματοποιηθούν σωστικές και αναστηλωτικές εργασίες στο αρχαίο τείχος και να καταγραφούν όλα τα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη.