«Ο Ερντογάν χρησιμοποίησε το “ντεμέκ” πραξικόπημα ως άλλοθι για να προβεί σε διώξεις κατά δικαίων και αδίκων» εκτιμά ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», μία εβδομάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα.
«Την απόπειρα πραξικοπήματος, ή κάτι σαν πραξικόπημα που επιχειρήθηκε την περασμένη Παρασκευή, ακολουθεί ένα “πραξικόπημα” από τον ίδιο τον Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρεί ουσιαστικά να καταφέρει ό,τι δεν κατόρθωσε το περασμένο διάστημα, δηλαδή ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τον Γκιουλέν σε μία σειρά από θεσμούς, όπου ο Γκιουλέν και το κίνημά του έχουν -ή είχαν μέχρι τις προηγούμενες ημέρες- κάποια επιρροή και διείσδυση. Κατά δεύτερον, με την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επί της ουσίας παίρνει ο ίδιος όλο το “χαρτί”. Είναι ο ίδιος που με Προεδρικά Διατάγματα, ακόμη και περιφρονώντας το κοινοβούλιο μπορεί να αποφασίζει μία σειρά από πολιτικές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης.
Αυτή η ενίσχυση του Τούρκου Προέδρου μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος δεν έρχεται χωρίς κόστος. «Ο Ερντογάν έχει ενισχυθεί και θα ενισχυθεί περαιτέρω. Ωστόσο, η ενίσχυση του Τούρκου Προέδρου φέρνει αποδυνάμωση της ίδιας του της χώρας, γιατί γίνεται με τέτοιον τρόπο ώστε πρώτον επιτείνει τη διαίρεση στο εσωτερικό, δεύτερον απομακρύνει την Τουρκία από τη Δύση και τρίτον δημιουργεί συνθήκες οιονεί αστάθειας μέσα στην ίδια την Τουρκία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας τις κινήσεις του Τούρκου Προέδρου, ο κ. Φίλης είπε πως «ο Ερντογάν κινείται με αποφασιστικότητα και δυναμισμό», ενώ «οι υπόλοιπες δυνάμεις της Τουρκίας περίπου αποσβολωμένες βλέπουν τον Τούρκο Πρόεδρο να προβαίνει σε μαζικές διώξεις» και πρόσθεσε: «Ο Ερντογάν πολώνει το κλίμα, επενδύει πάνω σ’ αυτή την πόλωση και γνωρίζει ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή είναι χωρισμένη στα δύο.
Αυτό δημιουργεί μία κατάσταση αστάθειας στο εσωτερικό της χώρας, καθώς θα χρειαστεί πάρα πολύς καιρός να ανασυνταχθούν όλες αυτές οι δυνάμεις που ο Ερντογάν θέλει να εκκαθαρίσει».
Χαρακτήρισε ακόμη πολύ ανησυχητική -μεταξύ άλλων- και τη στοχοποίηση των συναδέλφων του ακαδημαϊκών στην Τουρκία, εξηγώντας πως «αυτό ουσιαστικά πλήττει την ίδια τη φύση της δουλειάς ενός ακαδημαϊκού, ο οποίος πρέπει να έχει διάδραση με το εξωτερικό και να έχει παραστάσεις για να μπορεί να ανταλλάσσει απόψεις ελεύθερα και όχι όπως ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται τη λειτουργία των θεσμών».
Ο κ. Φίλης εκτιμά πως η διαμορφωθείσα κατάσταση στην Τουρκία «επηρεάζει πάρα πολύ τον τουρισμό της χώρας και η οικονομία με τη σειρά της κλονίζεται κι αυτή» κι αυτό ενδέχεται να επηρεάσει και τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο. «Εδώ» εξήγησε «υπάρχει ένα πρόβλημα που έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Ερντογάν εδραίωσε την επιρροή του και τον έλεγχο της χώρας και την πολιτική του κυριαρχία τα προηγούμενα χρόνια, βασιζόμενος πάνω στο οικονομικό θαύμα […] Αν λοιπόν η οικονομία αρχίσει με κάποιον τρόπο να κλονίζεται, αυτό περίπου αυτομάτως υπονομεύει τη θέση και του ίδιου του Τούρκου Προέδρου – πέρα από τα άλλα ζητήματα Δημοκρατίας, κράτους δικαίου κι όλα αυτά τα οποία νομίζω ότι ορθά η Δύση έχει αποφασίσει να αναδείξει έναντι του Ερντογάν, ώστε να μην του επιτρέψει αυτό το οποίο επιχειρεί. Κι εδώ είναι το μεγάλο πρόβλημα για τον Τούρκο Πρόεδρο, ότι θα πρέπει να συνδυάσει από τη μία την πρόθεσή του να καθαρίσει εντελώς το τοπίο στο εσωτερικό από τη μία και από την άλλη να μην πλήξει καίρια τις σχέσεις του με τους δυτικούς του εταίρους. Ο Ερντογάν αυτό που θέλει είναι να έχει κλειστά μέτωπα στο εξωτερικό για να μπορεί να έχει την πολυτέλεια χρόνου και χώρου να διαχειρίζεται τις εσωτερικές προκλήσεις».