Δύο 24ωρα πριν από την έναρξη της πρώτης ψηφοφορίας για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Βουλή και η προεδρολογία συνεχίζει να ρίχνει νερό στον μύλο της πολιτικής αντιπαράθεσης σε συνδυασμό με τις πολιτικές συμμαχίες, αλλά και τις επιδόσεις της κυβέρνησης σε κρίσιμα θέματα, όπως αυτό της δημόσιας υγείας.
Η ψηφοφορία του νέου προέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, έφερε χαμόγελα στο κυβερνών κόμμα, καθώς εξελέγη με ευρεία πλειοψηφία 247 ψήφων –ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και 18 ανεξάρτητοι βουλευτές– σε σύνολο 297 ψηφισάντων.
Ωστόσο, το κατηγορώ της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά του Κωνσταντίνου Τασούλα με αιχμή χρηματοδοτήσεις της Βουλής με επίκεντρο τη γενέτειρά του, τα Ιωάννινα, που υπέγραψε την τελευταία ημέρα πριν παραιτηθεί των καθηκόντων του άλλαξε την ατζέντα, με τον «εκλεκτό» της ΝΔ για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα να αποκρούει τις κατηγορίες, απαντώντας ότι: «δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είχα πολιτικό όφελος, είχα παραιτηθεί από βουλευτής», διευκρινίζοντας τι ακριβώς συνέβη.
Και αν το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας για παλαιοκομματικές συμπεριφορές, το Μαξίμου επισημαίνει τις αντιφάσεις στον τρόπο που κινείται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όπως αναφέρουν, την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να αναβαθμίσει τη δημόσια παιδεία με τα Ωνάσεια Πρότυπα σχολεία, την ώρα που κολοσσοί της ενέργειας δηλώνουν πρόθυμοι να επενδύσουν στη χώρα μας όπως η Chevron και να αρχίσουν εξορύξεις για υδρογονάνθρακες, το ΠΑΣΟΚ κοιτάει πίσω και όχι μπροστά.
«Η αντιπολίτευση κάθεται και συζητάει αν θα μπορεί να συνομιλήσει με τους υπουργούς της Κυβέρνησης Τσίπρα ή ακόμα ακόμα, όχι ο κ. Ανδρουλάκης, αλλά έτεροι συνυποψήφιοί του, με ανθρώπους οι οποίοι εκπροσωπούσαν ακόμα και τη δραχμή, όπως ο κ. Βαρουφάκης. Δηλαδή, με το πιο μαύρο παρελθόν, θα πω εγώ. Δεν μπορείς να μιλάς για μεταρρυθμίσεις και πρόοδο και να βάζεις στην ίδια πρόταση τους πρωταγωνιστές της οπισθοδρόμησης», δήλωσε χθες σε συνέντευξή του ο Παύλος Μαρινάκης.
Μέτρα για τη βελτίωση της καθημερινότητας
Μέσα σε λίγες ώρες η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με δύο προβλήματα, τα οποία αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών σε δύο πεδία πολύ κρίσιμα, όπως είναι η υγεία και η παιδεία.
Το θέμα που ανέκυψε με το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, πέρα από την επικοινωνιακή διαχείριση εκ μέρους του Άδωνι Γεωργιάδη, κινητοποίησε έναν ολόκληρο μηχανισμό και αποκάλυψε τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά εκατοντάδες συμπολίτες μας.
Και έτσι χθες είχαμε ανακοινώσεις για τα μέτρα που αποφασίστηκαν όπως:
Η αύξηση του προσωπικού στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, η διάθεση των φαρμάκων στο σπίτι με κούριερ που λειτουργεί πιλοτικά από το 2024 και, όπως έχει ανακοινωθεί από τον ΕΟΠΥΥ, μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την παράδοση κατ’ οίκον ακριβών φαρμάκων σε 1.200 ασθενείς σε όλη τη χώρα και η διαδικασία της διανομής αυτών των φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ), πέρα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και από τα φαρμακεία της γειτονιάς.
Στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται επίσης αντιμέτωπο με την άρνηση του ΕΚΠΑ να εφαρμόσει τον νόμο για τους αιώνιους φοιτητές.
«Αυτό που μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι υπάρχει ο νόμος, ο οποίος θα εφαρμοστεί. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην εφαρμοστεί», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Από την κυβέρνηση διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται θέμα υποχώρησης, γιατί όπως τονίζουν είναι και ζήτημα αξιοπιστίας και των ίδιων των πανεπιστημίων.