Για «παρερμηνεία» του διαφημιστικού σποτ, κάνει λόγο η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας με ανακοίνωση που εξέδωσε, μετά τις αντιδράσεις για το βίντεο που στόχο έχει παρακινηθούν οι πολίτες ώστε να γίνουν αιμοδότες. Παράλληλα, το Κέντρο Αιμοδοσίας υπογραμμίζει πως το σποτ δημιουργήθηκε «εντελώς δωρεάν».

«Επιλέξαμε έναν διαφορετικό πιο φρέσκο τρόπο, αυτόν της σάτιρας, για να παρουσιάσουμε το θέμα της προσέλκυσης εθελοντών αιμοδοτών», σημειώνει η πρόεδρος Χάρις Ματσούκα.

«Στην οπτική μας το σποτάκι δίνει ένα και καθαρό μήνυμα. Ότι ο καθημερινός χωρίς ιδιαίτερη λάμψη άνθρωπος, ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, είναι επίσης σημαντικός και γίνεται πραγματικός ήρωας, δίνοντας αίμα και σώζοντας μία έως τρεις ζωές. Είναι επίσης καθαρό ότι το σποτάκι σατιρίζει και αποδομεί το κυρίαρχο πρότυπο που προβάλλεται χύδην, αυτό του ατσαλάκωτου γιάπη, του μοντέλου/λας, του μυώδους αρσενικού ήρωα, του γιατρού ακόμα ως ενός από τα μοναδικά επαγγέλματα που συνάδει με την καταξίωση για την ελληνική οικογένεια».

Η κ. Ματσούκα προσθέτει ότι «η σάτιρα του κυρίαρχου πρότυπου προφανώς δεν απαξιώνει ούτε τον γιατρό, ούτε τον/την νοσηλευτή/νοσηλεύτρια, των οποίων το έργο στις δύσκολες συνθήκες της χώρας και του ΕΣΥ είναι ηρωικό και γιγάντιο. Ακόμα το πρότυπο του αρσενικού με τις γυναίκες μοντέλα που υπάρχουν στο φαντασιακό του πρωταγωνιστή και διακωμωδείται στο έπακρον, δεν μπορεί να θεωρείται σεξιστική ανάγνωση».

«Είναι ελπιδοφόρο ότι το 70% της κοινής γνώμης συμπεριλαμβανομένου μεγάλου αριθμού νοσηλευτών έχει αντιληφθεί τη διαχωριστική γραμμή που χωρίζει τη σάτιρα από την πραγματικότητα μια ανάγνωση που απαιτεί χιούμορ και ανεκτικότητα», σημειώνει η κ. Ματσούκα.

«Δυστυχώς, υπάρχει ακόμη και η Ελλάδα που μας πληγώνει, Helas σημαίνει αλλοίμονο που λέει και ο ποιητής… Φρονούμε ότι το μήνυμα της μη αμειβόμενης εθελοντικής αιμοδοσίας, είναι αυτό που πρέπει να μείνει στο μυαλό μας και καλεί όλους να συστρατευθούν στην προσπάθεια της εθνικής αυτάρκειας σε 100% εθελοντικό αίμα», καταλήγει η κα Ματσούκα.

Δείτε το επίμαχο σποτ…