Τάξη στις λαϊκές αγορές, όπου πριν από μερικά χρόνια επικρατούσε αναρχία, θέλει να βάλει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με ελέγχους, χορήγηση νόμιμων αδειών με κοινωνικά κριτήρια και χωροθετήσεις.
Αυτό ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Ανταγωνιστικότητας και Περιβάλλοντος, Φάνης Παπάς, μιλώντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή την έγκριση διάθεσης στις ομοσπονδίες λαϊκών αγορών του ποσοστού 5% επί του τέλους που εισπράττει η Περιφέρεια από επαγγελματίες και παραγωγούς για τη λειτουργία τους. Όπως σημείωσε, αυτό το ποσό για το 2015 ανέρχεται σε 80.000 ευρώ.
«Παραλάβαμε έναν οργανισμό λαϊκών αγορών, όπου για πέντε με έξι χρόνια δεν υπήρχε καν επόπτης για να διεξάγει ελέγχους. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο εποπτικός έλεγχος που διεξαγόταν, γινόταν μεταξύ των εποπτευόμενων, με όποια προβλήματα συνεπαγόταν κάτι τέτοιο. Πλέον, συγκροτήσαμε ομάδα οκτώ ατόμων που διεξάγουν ελέγχους καθημερινά» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Περιφέρεια βρίσκεται σε πολύ καλή συνεργασία με την αστυνομία για το παρεμπόριο.
Επιπλέον, διεξήχθη διαγωνισμός για τη χορήγηση αδειών πλανοδίου εμπορίου με κοινωνικά κριτήρια σε ανέργους. «Όλοι αυτοί που δραστηριοποιούνταν πέριξ των λαϊκών αγορών ήταν παράνομοι και κύρια αιτιολογία τους ήταν ότι ήθελαν άδεια για να δραστηριοποιηθούν. Πρόσφατα καταφέραμε να γίνουμε η πρώτη περιφέρεια που ενεργοποίησε και έβγαλε σε διαγωνισμό 500 άδειες πλανοδίου εμπορίου» υπογράμμισε ο κ. Παπάς.
Την ίδια στιγμή, γίνονται καταγραφές για τις ακριβείς θέσεις που καταλαμβάνουν παραγωγοί και επαγγελματίες στις λαϊκές αγορές, ενώ σε συνεργασία και με τους δήμους διευθετούνται ζητήματα που αφορούν τη χωροθέτηση των λαϊκών αγορών και την αδειοδότηση των επιπλέον δρόμων, στους οποίους επεκτείνονται άτυπα τα τελευταία χρόνια. «Στην περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης υπάρχουν 90 λαϊκές αγορές και δημιουργούνται άλλες πέντε» πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης.