Η ιστορία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης είναι η ιστορία ολόκληρης της Ελλάδας και αντίστροφα. Ένα νέο λεύκωμα, που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη, αποτυπώνει ανέκδοτα στιγμιότυπα, φωτογραφίες και ιστορίες από τη μεγαλύτερη ελληνική εκθεσιακή διοργάνωση.

Πρόκειται για την έκδοση «75 χρόνια επί 15 ημέρες», που αναμένεται να βγει στον «αέρα» μέσα στον Σεπτέμβριο.
Τ
ο λεύκωμα, που έγραψε και επιμελήθηκε ο Κυριάκος Ποζρικίδης, έπειτα από τετραετή έρευνα σε αρχεία και υλικό εφημερίδων, θα εκδοθεί από τη ΔΕΘ ΑΕ και περιλαμβάνει πολύ περισσότερα στοιχεία, από αυτά που ακολουθούν:

1926. Διοργανώνεται η πρώτη ΔΕΘ. Καραβάνια με καμήλες, θυμίζοντας σκηνικό μιας άλλης εποχής, καταφτάνουν στη Θεσσαλονίκη φορτωμένα με εμπορεύματα.

Η Ελλάδα είναι τσακισμένη από την αποτυχία της Μικρασιατικής εκστρατείας αλλά και το τεράστιο κύμα προσφύγων (1,5 εκατομμύριο άνθρωποι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία) που δέχτηκε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Οι διεθνείς αγορές πιέζουν την Ελλάδα για εξισορρόπηση του κρατικού προϋπολογισμού, ώστε να «νοικοκυρέψει» τα δημοσιονομικά της και να είναι σε θέση να δανειστεί από το εξωτερικό.

1927. Ένα απρόσμενο «μπλακ άουτ, βυθίζει τη 2η ΔΕΘ στο σκοτάδι. Όπως αποκαλύπτουν τοπικές εφημερίδες της εποχής, η Έκθεση ήταν στόχος τρομοκρατών, μιας ομάδας κομιτατζήδων που σχεδίαζε να χτυπήσει την κατάμεστη Έκθεση.

1928. Για πρώτη φορά Έλληνας Πρωθυπουργός, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, επισκέπτεται τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

1954. Για πρώτη φορά η Έκθεση παρακολουθείται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Το κύκλωμα έχει τοποθετηθεί στο αμερικανικό περίπτερο και έχει προσελκύσει τα βλέμματα μικρών και μεγάλων.

1957. Μια δημιουργία του Δημήτριου Βακόνδιου, εμποροϋπάλληλου σε αμερικανική φίρμα γίνεται σήμα κατατεθέν της ελληνικής κουλτούρας: ο πρώτος καφές- φραπέ στην ιστορία είναι γεγονός!

1960. ο Ελληνοαμερικανός Γιώργος Κρισέρης παρουσιάζει για πρώτη φορά το φούρνο μικροκυμάτων. Το 30% των ελληνικών νοικοκυριών εξακολουθεί να μην έχει καν ηλεκτρικό φούρνο.

1965. Η πολιτική αναταραχή που επικρατεί στην Ελλάδα αποτυπώνεται και στην Έκθεση. Κανένας πολιτικός αρχηγός δεν εμφανίζεται για να κάνει τα εγκαίνια.

1974. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ενθουσιάζει τα πλήθη με την ιστορική του φράση: “Εγκαινιάζω την πρώτη μεταπελευθερωτική περίοδο της ΔΕΘ”.