Nα κατασκηνώσουν έξω από το υποκατάστημα του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) στη Βέροια, απειλούν οι ροδακινοπαραγωγοί των νομών Ημαθίας και Πέλλας, οι οποίοι σήμερα πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο σημείο, ζητώντας παράταση στις δηλώσεις τουλάχιστον δέκα ημερών, αλλά και την αποζημίωσή τους για τις ζημιές που υπέστη η παραγωγή τους λόγω του παγετού στις 26 και 28 Μαρτίου 2016.
Πάντως σε σημερινή του ανακοίνωση, ο ΕΛΓΑ, με αφορμή το αίτημα των παραγωγών της Πέλλας και της Ημαθίας για παράταση στις δηλώσεις των ζημιών που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από τον παγετό, αναφέρει πως «το διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΓΑ, με σημερινή του απόφαση, κάνει αποδεκτές τις δηλώσεις ζημιάς για τους παγετούς 26 & 28 Μαρτίου 2016 στις ΠΕ Πέλλας και Ημαθίας, που υποβλήθηκαν μετά το πέρας της προβλεπόμενης προθεσμίας και μέχρι σήμερα 19/4/2016».
Στο μεταξύ, ενώ οι ροδακινοπαραγωγοί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάνουν λόγο για μεγάλη καταστροφή από τον παγετό, που εκτείνεται και στους δύο νομούς σε 100.000 στρέμματα συμπήρηνου ροδάκινου, με τα ποσοστά των ζημιών να κυμαίνονται από 40% έως και 90%, και σε 70.000 στρέμματα επιτραπέζιου ροδάκινου (30%-80%), ο ΕΛΓΑ αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι «από τις επισημάνσεις που έχουν διενεργήσει στελέχη του ΕΛΓΑ, διαπιστώθηκαν οριακές ζημιές σε περιορισμένης έκτασης θύλακες παγετού. Η καρπόπτωση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες σε πολλά είδη ή ποικιλίες οπωροφόρων δένδρων, δεν σχετίζεται με τους προαναφερόμενους παγετούς και συνεπώς δεν καλύπτεται ασφαλιστικά. Παρ’ όλα αυτά, η εξέλιξη του φαινομένου παρακολουθείται στενά από τα στελέχη μας».
«Λένε ψέματα για να μην μας αποζημιώσουν», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών του δήμου Αλεξάνδρειας, Τάσος Λιολιόπουλος, προσθέτοντας πως «προσπαθούν να μας πείσουν ότι η ζημιά που πάθαμε οφείλεται σε ακαρπία και όχι στον παγετό. Μας εμπαίζουν και πλέον κανείς μας δεν καταλαβαίνει τον ρόλο του ΕΛΓΑ, που όχι μόνο δεν μας στηρίζει, αλλά τα στελέχη του μας κοροϊδεύουν κιόλας».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, Μάκης Αντωνιάδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε πως «έχουμε καταγγείλει πολλές φορές ότι εάν ο ΕΛΓΑ θέλει να κάνει σωστά τη δουλειά του θα πρέπει να τοποθετήσει επιπλέον θερμόμετρα στους δύο νομούς, ώστε να έχει τα πλήρη στοιχεία των θερμοκρασιών» και διερωτήθηκε «μήπως καλύτερα να πιστέψουμε ότι επίτηδες ο ΕΛΓΑ έχει ένα θερμόμετρο στη Μελίκη Ημαθίας και ένα στην Εσωβάλτα Πέλλας».
Πάντως, και οι δύο άντρες μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έκαναν λόγο για μειωμένη παραγωγή φέτος σε συμπήρηνο και επιτραπέζιο ροδάκινο και υπογράμμισαν τη μεγάλη ζημιά των ροδακινοπαραγωγών: «Τα χτυπήματα του πρωτογενούς τομέα είναι πολλαπλά. Δεν ξέρουμε από πού να φυλαχτούμε και πως θα επιβιώσουμε εμείς και οι οικογένειές μας», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Με τη φράση «ενώ με βάση τις αρχικές ενδείξεις αναρωτιόμασταν τι θα κάνουμε τόσα ροδάκινα, ύστερα από τον παγετό του Μαρτίου, αναρωτιόμαστε αν θα μας φτάσει η παραγωγή», περιέγραψε την κατάσταση μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ν. Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης, επιβεβαιώνοντας με τη σειρά του ότι η φετινή παραγωγή σε συμπήρηνο και επιτραπέζιο θα είναι μειωμένη.
Μάλιστα, μεταξύ άλλων επισήμανε, ότι «το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και εντός των 15 ημερών θα φανεί το πλήρες μέγεθος της καταστροφής και σε τι έκταση είναι», ενώ ερωτηθείς για το ποσοστό μείωσης, ανέφερε πως «θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου να μιλήσω με αριθμούς».